Dwukolorowy deser jagodowy
z nasionami chia i skyrem waniliowym
porcje: 2
kalorie: 319
opis
Antyoksydacyjny deser z nasionami chia i skyrem waniliowym to idealny pomysł na szybkie, odżywcze śniadanie lub przekąskę. Możesz przygotować go dzień wcześniej, a rano cieszyć się pożywnym, lekkim śniadaniem.
składniki
- 300 g jogurtu naturalnego
- 120 g banana
- 20 g nasion chia
- 10 g siemienia lnianego
- 150 g czarnych jagód
- 150 g skyru waniliowego
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Jogurt zmiksuj blenderem z bananem i jagodami, następnie dodaj nasiona chia i siemię lniane, wymieszaj i odstaw do napęcznienia na około 20 minut.
KROK 2:
Na dno pucharka dodaj skyr waniliowy, następnie porcję jagodowego puddingu, porcję skyru waniliowego. Można udekorować listkami mięty.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 319 kcal, czyli 16% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 16,2 g |
Tłuszcz | 10,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 38,2 g |
Błonnik pokarmowy | 8 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
20% | 23% | 57% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Czarne jagody to prawdziwa skarbnica witamin i antyoksydantów. Jagody są niskokaloryczne, 100 g tych owoców dostarcza jedynie 45 kcal, są zasobne w witaminę C, B1, K oraz garbniki. Ich antyoksydacyjne działanie wspomaga odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dodatkowo zawierają sporą dawkę błonnika przez co korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.
- Skyr fermentowany produkt mleczny o lekko kwaśnym smaku i gęstej kremowej konsystencji. W porównaniu z innymi jogurtami naturalnymi charakteryzuje się wysoką zawartością białka, w 100g tego produktu znajduje się 12 g białka, 4 g węglowodanów, 0 g tłuszczu i zaledwie 65 kcal. Jogurt naturalny typu skyr to idealny produkt dla osób, które chcą zwiększyć ilość białka w swojej diecie a także dla osób odchudzających się. Poza rewelacyjnym składem jogurty fermentowane wpływają korzystnie na perystaltykę jelit.
- Warto jednak wspomnieć, że jogurty smakowe typu skyr będą zawierały więcej węglowodanów, wszystko za sprawą dodatku cukru do jogurtu i tak w 100g skyru smakowego znajdziemy 11g węglowodanów.