Dwukolorowy deser jagodowy

z nasionami chia i skyrem waniliowym

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 319

udostępnij

opis

Antyoksydacyjny deser z nasionami chia i skyrem waniliowym to idealny pomysł na szybkie, odżywcze śniadanie lub przekąskę. Możesz przygotować go dzień wcześniej, a rano cieszyć się pożywnym, lekkim śniadaniem.

składniki

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 120 g banana
  • 20 g nasion chia
  • 10 g siemienia lnianego
  • 150 g czarnych jagód
  • 150 g skyru waniliowego

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Jogurt zmiksuj blenderem z bananem i jagodami, następnie dodaj nasiona chia i siemię lniane, wymieszaj i odstaw do napęcznienia na około 20 minut.

KROK 2:

Na dno pucharka dodaj skyr waniliowy, następnie porcję jagodowego puddingu, porcję skyru waniliowego. Można udekorować listkami mięty.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 319 kcal, czyli 16% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 16,2 g
Tłuszcz 10,7 g
Węglowodany przyswajalne 38,2 g
Błonnik pokarmowy 8 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

20% 23% 57%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Czarne jagody to prawdziwa skarbnica witamin i antyoksydantów. Jagody są niskokaloryczne, 100 g tych owoców dostarcza jedynie 45 kcal, są zasobne w witaminę C, B1, K oraz garbniki. Ich antyoksydacyjne działanie wspomaga odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dodatkowo zawierają sporą dawkę błonnika przez co korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.
  • Skyr fermentowany produkt mleczny o lekko kwaśnym smaku i gęstej kremowej konsystencji. W porównaniu z innymi jogurtami naturalnymi charakteryzuje się wysoką zawartością białka, w 100g tego produktu znajduje się 12 g białka, 4 g węglowodanów, 0 g tłuszczu i zaledwie 65 kcal. Jogurt naturalny typu skyr to idealny produkt dla osób, które chcą zwiększyć ilość białka w swojej diecie a także dla osób odchudzających się. Poza rewelacyjnym składem jogurty fermentowane wpływają korzystnie na perystaltykę jelit.
  • Warto jednak wspomnieć, że jogurty smakowe typu skyr będą zawierały więcej węglowodanów, wszystko za sprawą dodatku cukru do jogurtu i tak w 100g skyru smakowego znajdziemy 11g węglowodanów.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.