Drożdżowe ślimaczki z twarogiem, malinami

cytrynowym lukrem i płatkami migdałowymi

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 8

kaloriekalorie: 282

udostępnij

opis

Domowe drożdżówki kojarzą się raczej z suchym, słodkim ciastem z odrobiną kruszonki. Nie w tym przypadku! Idealnie wilgotne ciasto z kremowym serem twarogowym, kwaśnymi malinami, posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi. Idealny pomysł na przekąskę, piknik lub słodkie drugie śniadanie.

składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 260 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko (rozmiar L)*
  • 1 saszetka drożdży instant (7-8g)
  • 70 g cukru lub ksylitolu
  • 60 ml mleka 2% tłuszczu
  • 80 g masła
  • 40 g jogurtu greckiego**
  • szczypta soli

*Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.

**Jogurt grecki powinien być w temperaturze pokojowej.

Nadzienie serowe:

  • 150 g półtłustego twarogu
  • 10 g cukru lub ksylitolu
  • 40 g jogurtu greckiego
  • 200 g malin

Lukier:

  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Mleko podgrzej. Jogurt grecki wymieszaj z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i drożdżami. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką. Powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj blenderem z jogurtem i cukrem.

KROK 4:

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj na grubość około 2 cm. Posmaruj masą serową, posyp malinami. Ciasto zwiń w rulon, następnie pokrój na 4-5 cm kawałki.

KROK 5:

Formę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż drożdżówki i odstaw jeszcze na 5 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 st. C. Drożdżówki piecz około 20-25 minut.

KROK 6:

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny na gęstą masę. opcjonalnie dodaj 1 łyżeczkę ciepłej wody.

KROK 7

Upieczone drożdżówki polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 282 kcal, czyli 14,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 8,9 g
Tłuszcz 10,6 g
Węglowodany przyswajalne 38,2 g
Błonnik pokarmowy 1,2 g

każda porcja to: 1/8 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

12.6% 33.8% 53.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
  • Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność drożdżówek wymień cukier na ksylitol. Dodaj jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
  • Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość i temperatura pokojowa składników.
  • Dodatek twarogu do drożdżówek zwiększa ich sytość, jednak jeśli chcesz drożdżówki podać jako drugie śniadanie, warto je połączyć z dodatkową porcją owoców lub białka np. w postaci jogurtu naturalnego dla uzyskania większej sytości i lepszego wchłaniania glukozy.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.