Drożdżowe ślimaczki z twarogiem, malinami
cytrynowym lukrem i płatkami migdałowymi
porcje: 8
kalorie: 282
opis
Domowe drożdżówki kojarzą się raczej z suchym, słodkim ciastem z odrobiną kruszonki. Nie w tym przypadku! Idealnie wilgotne ciasto z kremowym serem twarogowym, kwaśnymi malinami, posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi. Idealny pomysł na przekąskę, piknik lub słodkie drugie śniadanie.
składniki
Ciasto drożdżowe:
- 260 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko (rozmiar L)*
- 1 saszetka drożdży instant (7-8g)
- 70 g cukru lub ksylitolu
- 60 ml mleka 2% tłuszczu
- 80 g masła
- 40 g jogurtu greckiego**
- szczypta soli
*Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
**Jogurt grecki powinien być w temperaturze pokojowej.
Nadzienie serowe:
- 150 g półtłustego twarogu
- 10 g cukru lub ksylitolu
- 40 g jogurtu greckiego
- 200 g malin
Lukier:
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Mleko podgrzej. Jogurt grecki wymieszaj z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i drożdżami. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką. Powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj blenderem z jogurtem i cukrem.
KROK 4:
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj na grubość około 2 cm. Posmaruj masą serową, posyp malinami. Ciasto zwiń w rulon, następnie pokrój na 4-5 cm kawałki.
KROK 5:
Formę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż drożdżówki i odstaw jeszcze na 5 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 st. C. Drożdżówki piecz około 20-25 minut.
KROK 6:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny na gęstą masę. opcjonalnie dodaj 1 łyżeczkę ciepłej wody.
KROK 7
Upieczone drożdżówki polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 282 kcal, czyli 14,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 8,9 g |
Tłuszcz | 10,6 g |
Węglowodany przyswajalne | 38,2 g |
Błonnik pokarmowy | 1,2 g |
każda porcja to: 1/8 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
12.6% | 33.8% | 53.6% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
- Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność drożdżówek wymień cukier na ksylitol. Dodaj jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
- Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość i temperatura pokojowa składników.
- Dodatek twarogu do drożdżówek zwiększa ich sytość, jednak jeśli chcesz drożdżówki podać jako drugie śniadanie, warto je połączyć z dodatkową porcją owoców lub białka np. w postaci jogurtu naturalnego dla uzyskania większej sytości i lepszego wchłaniania glukozy.