Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem, malinami
https://mlecznakuchnia.pl/drozdzowe-slimaczki-z-twarogiem-malinami/

Drożdżowe ślimaczki z twarogiem, malinami

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Ciasto drożdżowe:

*Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.

**Jogurt grecki powinien być w temperaturze pokojowej.

Nadzienie serowe:

Lukier:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/8

krótki opis:

Domowe drożdżówki kojarzą się raczej z suchym, słodkim ciastem z odrobiną kruszonki. Nie w tym przypadku! Idealnie wilgotne ciasto z kremowym serem twarogowym, kwaśnymi malinami, posypane chrupiącymi płatkami migdałowymi. Idealny pomysł na przekąskę, piknik lub słodkie drugie śniadanie.

porada dietetyka:

KROK 1:

Mleko podgrzej. Jogurt grecki wymieszaj z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i drożdżami. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką. Powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj blenderem z jogurtem i cukrem.

KROK 4:

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj na grubość około 2 cm. Posmaruj masą serową, posyp malinami. Ciasto zwiń w rulon, następnie pokrój na 4-5 cm kawałki.

KROK 5:

Formę do pieczenia wyłóż papierem, ułóż drożdżówki i odstaw jeszcze na 5 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 st. C. Drożdżówki piecz około 20-25 minut.

KROK 6:

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny na gęstą masę. opcjonalnie dodaj 1 łyżeczkę ciepłej wody.

KROK 7

Upieczone drożdżówki polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.