Drożdżowe ślimaczki z twarogiem, malinami,
cytrynowym lukrem i płatkami migdałowymi
porcje: 12
kalorie: 272
opis
Idealnie wyrośnięte, puszyste z twarogowym wnętrzem... Takie są właśnie drożdżowe muffinki z serem! Sprawdzą się idealnie jako dodatek na rodzinny piknik, słodkie drugie śniadanie dla Twojej pociechy, czy słodką przekąskę do kawy. Mimo że to ciasto drożdżowe, to przepis jest naprawdę prosty!
składniki
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka (rozmiar L)*
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru lub ksylitolu
- 150 ml mleka 2% tłuszczu
- 80 g masła
- szczypta soli
*Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
Nadzienie serowe:
- 150 g półtłustego twarogu
- 10 g cukru lub ksylitolu
- 40 g jogurtu naturalnego
Kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 30 g cukru lub ksylitolu
- 60 g mąki orkiszowej jasnej
Dodatkowo:
2 łyżki mleka 2% tłuszczu do posmarowania babeczek
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Mleko podgrzej. Drożdze pokrusz, dodaj ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj, przykryj bawełniana ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże, wymieszaj. Jajka utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką. Powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj blenderem z jogurtem i cukrem.
KROK 4:
Przygotuj blaszkę do muffinek. W otwory włóż papierowe papilotki. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 5:
Przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.
KROK 6:
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj, podziel na 12 niewielkich kulek, rozwałkuj je. Na środek dodaj porcje twarogu, uformuj kulkę. Kulki włóż do otworów na babeczki. Górę babeczek posmaruj mlekiem, posyp kruszonką.
KROK 7:
Babeczki piecz około 20-25 minut.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 272 kcal, czyli 13,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 8,3 g |
Tłuszcz | 10,1 g |
Węglowodany przyswajalne | 37,3 g |
Błonnik pokarmowy | 1 g |
każda porcja to: 1/12 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
12.2% | 33.4% | 54.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Jeśli nie masz formy dedykowanej do wypiekania babeczek, nic nie szkodzi! Możesz wykorzystać silikonowe formy lub po prostu upiec drożdżówki z twarogiem i kruszonką.
- Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
- Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność drożdżówek wymień cukier na ksylitol, dodaj jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
- Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość i temperatura składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dodatek twarogu do drożdżówek zwiększa ich sytość, Jednak jeśli chcesz drożdżówki podać jako drugie śniadanie, warto je połączyć z dodatkową porcją owoców lub białka np. w postaci jogurtu naturalnego, dla uzyskania większej sytości i lepszego wchłaniania glukozy.