Drożdżowe ślimaczki z twarogiem, malinami,

cytrynowym lukrem i płatkami migdałowymi

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 12

kaloriekalorie: 272

udostępnij

opis

Idealnie wyrośnięte, puszyste z twarogowym wnętrzem... Takie są właśnie drożdżowe muffinki z serem! Sprawdzą się idealnie jako dodatek na rodzinny piknik, słodkie drugie śniadanie dla Twojej pociechy, czy słodką przekąskę do kawy. Mimo że to ciasto drożdżowe, to przepis jest naprawdę prosty!

składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka (rozmiar L)*
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru lub ksylitolu
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu
  • 80 g masła
  • szczypta soli

*Jajko powinno być w temperaturze pokojowej.

Nadzienie serowe:

  • 150 g półtłustego twarogu
  • 10 g cukru lub ksylitolu
  • 40 g jogurtu naturalnego

Kruszonka:

  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru lub ksylitolu
  • 60 g mąki orkiszowej jasnej

Dodatkowo:

2 łyżki mleka 2% tłuszczu do posmarowania babeczek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Mleko podgrzej. Drożdze pokrusz, dodaj ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj, przykryj bawełniana ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże, wymieszaj. Jajka utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką. Powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj blenderem z jogurtem i cukrem.

KROK 4:

Przygotuj blaszkę do muffinek. W otwory włóż papierowe papilotki.  Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

KROK 5:

Przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.

KROK 6:

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj, podziel na 12 niewielkich kulek, rozwałkuj je. Na środek dodaj porcje twarogu, uformuj kulkę. Kulki włóż do otworów na babeczki. Górę babeczek posmaruj mlekiem, posyp kruszonką.

KROK 7:

Babeczki piecz około 20-25 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 272 kcal, czyli 13,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 8,3 g
Tłuszcz 10,1 g
Węglowodany przyswajalne 37,3 g
Błonnik pokarmowy 1 g

każda porcja to: 1/12 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

12.2% 33.4% 54.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jeśli nie masz formy dedykowanej do wypiekania babeczek, nic nie szkodzi! Możesz wykorzystać silikonowe formy lub po prostu upiec drożdżówki z twarogiem i kruszonką.
  • Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
  • Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność drożdżówek wymień cukier na ksylitol, dodaj jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
  • Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość i temperatura składników. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Dodatek twarogu do drożdżówek zwiększa ich sytość, Jednak jeśli chcesz drożdżówki podać jako drugie śniadanie, warto je połączyć z dodatkową porcją owoców lub białka np. w postaci jogurtu naturalnego, dla uzyskania większej sytości i lepszego wchłaniania glukozy.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.