Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem, malinami, https://mlecznakuchnia.pl/drozdzowe-slimaczki-z-twarogiem-malinami-2/ |
KROK 1:
Mleko podgrzej. Drożdze pokrusz, dodaj ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, dokładnie wymieszaj, przykryj bawełniana ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże, wymieszaj. Jajka utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką. Powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj blenderem z jogurtem i cukrem.
KROK 4:
Przygotuj blaszkę do muffinek. W otwory włóż papierowe papilotki. Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
KROK 5:
Przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.
KROK 6:
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj, podziel na 12 niewielkich kulek, rozwałkuj je. Na środek dodaj porcje twarogu, uformuj kulkę. Kulki włóż do otworów na babeczki. Górę babeczek posmaruj mlekiem, posyp kruszonką.
KROK 7:
Babeczki piecz około 20-25 minut.