Domowy krem czekoladowo-orzechowy
na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem daktyli
porcje: 3
kalorie: 329
opis
Czasem nachodzi ochota na coś słodkiego. Nic nie stoi na przeszkodzie by na drugie śniadanie przygotować, zdrowy i pożywny krem czekoladowo-orzechowy. Przygotowanie tego deseru zajmie niewiele czasu, a składniki do jego przygotowania na pewno znajdziesz w swojej spiżarce.
składniki
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 400 ml mleka 2% tłuszczu
- 15 g kakao naturalnego bez cukru
- 20 g suszonych daktyli bez pestki
- 50 g orzechów laskowych lub masła z tych orzechów
- szczypta soli
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną przepłucz na sicie lub upraż na suchej patelni do momentu, aż poczujesz słodki orzechowy zapach. W ten sposób pozbędziesz się goryczki.
Krok 2
W rondelku zagotuj 300ml mleka, następnie wsyp kaszę, wymieszaj i całość gotuj do miękkości kaszy, około 15 minut.
Krok 3
Kaszę najlepiej jeszcze ciepłą, zalej pozostałym mlekiem, dodaj orzechy laskowe, daktyle, całość zmiksuj na jedwabisty krem.
Krok 4
Zmiksowaną masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na dno pucharka lub słoiczka wlej ciemną masę, na wierzch ułóż białą. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 329 kcal czyli 16,5 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 11,6 g |
Tłuszcz | 15,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 35 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14.1% | 32% | 53.9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Kasza jaglana pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego, te malutkie, żółte kuleczki są bogactwem minerałów a przede wszystkim krzemu. To on nadaje promienny wygląd naszym włosom, skórze i paznokciom. Kasza jaglana jest również lekkostrawnym produktem polecanym osobom z problemami żołądkowymi, idealnie nadaje się do przygotowania deserów, kleików czy puddingów. Nie wszystkim jednak smak kaszy jaglanej pasuje, ważne jest by odpowiednio ją przygotować.
- Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać lub podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie kaszy z uwagi tłuszcz w niej zawarty, który w nieodpowiednich warunkach może powodować jełczenie produktu. Kaszę należy kupować dobrej jakości i przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu możemy cieszyć się pełnią jej odżywczych właściwości.