Domowy krem czekoladowo-orzechowy

na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem daktyli

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20-30 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 329

udostępnij

opis

Czasem nachodzi ochota na coś słodkiego. Nic nie stoi na przeszkodzie by na drugie śniadanie przygotować, zdrowy i pożywny krem czekoladowo-orzechowy. Przygotowanie tego deseru zajmie niewiele czasu, a składniki do jego przygotowania na pewno znajdziesz w swojej spiżarce.

składniki

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka 2% tłuszczu
  • 15 g kakao naturalnego bez cukru
  • 20 g suszonych daktyli bez pestki
  • 50 g orzechów laskowych lub masła z tych orzechów
  • szczypta soli

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną przepłucz na sicie lub upraż na suchej patelni do momentu, aż poczujesz słodki orzechowy zapach. W ten sposób pozbędziesz się goryczki.

Krok 2

W rondelku zagotuj 300ml mleka, następnie wsyp kaszę, wymieszaj i całość gotuj do miękkości kaszy, około 15 minut.

Krok 3

Kaszę najlepiej jeszcze ciepłą, zalej pozostałym mlekiem, dodaj orzechy laskowe, daktyle, całość zmiksuj na jedwabisty krem.

Krok 4

Zmiksowaną masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na dno pucharka lub słoiczka wlej ciemną masę, na wierzch ułóż białą. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 329 kcal czyli 16,5 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 11,6 g
Tłuszcz 15,2 g
Węglowodany przyswajalne 35 g
Błonnik pokarmowy 5 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14.1% 32% 53.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Kasza jaglana pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego, te malutkie, żółte kuleczki są bogactwem minerałów a przede wszystkim krzemu. To on nadaje promienny wygląd naszym włosom, skórze i paznokciom. Kasza jaglana jest również lekkostrawnym produktem polecanym osobom z problemami żołądkowymi, idealnie nadaje się do przygotowania deserów, kleików czy puddingów. Nie wszystkim jednak smak kaszy jaglanej pasuje, ważne jest by odpowiednio ją przygotować.
  • Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie przepłukać lub podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie kaszy z uwagi tłuszcz w niej zawarty, który w nieodpowiednich warunkach może powodować jełczenie produktu. Kaszę należy kupować dobrej jakości i przechowywać w zaciemnionym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu możemy cieszyć się pełnią jej odżywczych właściwości.

 

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.