Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Domowy krem czekoladowo-orzechowy https://mlecznakuchnia.pl/domowy-krem-czekoladowo-orzechowy/ |
Kaszę jaglaną przepłucz na sicie lub upraż na suchej patelni do momentu, aż poczujesz słodki orzechowy zapach. W ten sposób pozbędziesz się goryczki.
W rondelku zagotuj 300ml mleka, następnie wsyp kaszę, wymieszaj i całość gotuj do miękkości kaszy, około 15 minut.
Kaszę najlepiej jeszcze ciepłą, zalej pozostałym mlekiem, dodaj orzechy laskowe, daktyle, całość zmiksuj na jedwabisty krem.
Zmiksowaną masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Na dno pucharka lub słoiczka wlej ciemną masę, na wierzch ułóż białą. Deser najlepiej smakuje schłodzony.