Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Domowy krem czekoladowo-orzechowy
https://mlecznakuchnia.pl/domowy-krem-czekoladowo-orzechowy/

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Czasem nachodzi ochota na coś słodkiego. Nic nie stoi na przeszkodzie by na drugie śniadanie przygotować, zdrowy i pożywny krem czekoladowo-orzechowy. Przygotowanie tego deseru zajmie niewiele czasu, a składniki do jego przygotowania na pewno znajdziesz w swojej spiżarce.

porada dietetyka:

 

Krok 1

Kaszę jaglaną przepłucz na sicie lub upraż na suchej patelni do momentu, aż poczujesz słodki orzechowy zapach. W ten sposób pozbędziesz się goryczki.

Krok 2

W rondelku zagotuj 300ml mleka, następnie wsyp kaszę, wymieszaj i całość gotuj do miękkości kaszy, około 15 minut.

Krok 3

Kaszę najlepiej jeszcze ciepłą, zalej pozostałym mlekiem, dodaj orzechy laskowe, daktyle, całość zmiksuj na jedwabisty krem.

Krok 4

Zmiksowaną masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Na dno pucharka lub słoiczka wlej ciemną masę, na wierzch ułóż białą. Deser najlepiej smakuje schłodzony.