Domowy budyń daktylowo-bananowy
z mlekiem i świeżymi owocami
porcje: 1
kalorie: 260
opis
Masz czasem ochotę na szybki, ale zdrowy deser? Oto przepis na domowy budyń na mleku słodzony wyłącznie bananem i daktylami. Obłędnie pyszny, słodki i łatwo strawny. Znacznie lepszy niż przetworzone produkty z torebki. Bez dodatku cukru, bez sztucznych barwników i aromatów, bez glutenu, a nawet bez żółtek. Wystarczy tylko mleko oraz 3 inne, naturalne składniki i świeże owoce do podania. A dodatkowo ten deser przygotujesz w niecałe 10 minut. Wypróbuj koniecznie i polecaj najbliższym!
składniki
- 200 ml mleka 2% tłuszczu (ok. 3/4 szklanki)
- 30 g dojrzałego, obranego banana (1/4 średniej sztuki)
- 20 g daktyli suszonych bez pestek (2,5-3 sztuki)
- 15 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (1 łyżka)
Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych owoców np.:
- 25 g nasion granatu (2 łyżki) albo 60 g truskawek albo 50 g malin
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli to możliwe, to przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem deseru namocz daktyle – pokrój je na małe kawałki i zalej ok. 40 ml ciepłej wody.
Krok 2
3/4 porcji mleka (ok. 150 ml) przelej do misy blendera. Dodaj banana oraz namoczone wcześniej daktyle, wraz z wodą w której się moczyły. Wszystko razem dokładnie zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą konsystencję. Całość przelej do rondelka i podgrzewaj, aż do zagotowania. Uważaj, by mleko nie wykipiało.
Krok 3
Gdy mleko się podgrzewa, wsyp do szklanki lub małej miseczki mąkę ziemniaczaną i powoli dolewaj do niej pozostałą część zimnego mleka (50 ml). Mieszaj energicznie łyżką lub rózgą tak, by nie wytworzyły się żadne gródki.
Krok 4
Garnek z podgrzanym mlekiem na chwilę zdejmij z palnika i powoli dolewaj do niego mieszaninę mleka i skrobi ziemniaczanej. Cały czas energicznie mieszaj rózgą, by nie powstały gródki. Garnek ponownie postaw na kuchence i cały czas mieszając gotuj całość na jak najmniejszej mocy palnika przez około 2 minuty. Gotowy budyń powinien być gęsty, jednolity i gładki.
Krok 5
Gorący budyń przełóż do szklanki lub pucharku deserowego. Nie mieszaj, zostaw do ostygnięcia. Tuż przed jedzeniem udekoruj świeżymi owocami – mogą to być nasiona granatu, tak jak na zdjęciu, ale równie dobrze możesz wykorzystać inne ulubione owoce, najlepiej sezonowe np. truskawki lub maliny.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 260 kcal czyli 13% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 8 g |
Tłuszcz | 4,5 g |
Węglowodany przyswajalne | 45,6 g |
Błonnik pokarmowy | 3,3 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14.3% | 15.6% | 72.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Mleko to bardzo wartościowy składnik diety. Jest źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym składzie aminokwasowym, łatwo przyswajalnego wapnia, witamin z grupy B (zwłaszcza B2 i B12) oraz wielu innych, ważnych dla organizmu składników. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi osoby dorosłe powinny spożywać przynajmniej 2 szklanki mleka każdego dnia. Oczywiście mleko można też zastąpić jogurtem, kefirem lub innymi produktami mlecznymi. Niestety wiele osób na co dzień nie realizuje tego zalecenia. Przygotowując ten pyszny budyń możesz w łatwy i przyjemny sposób włączyć do diety dodatkową porcję mleka.
- Nawet jeśli jesteś na diecie odchudzającej możesz pozwolić sobie na ten słodki mleczny deser. Zjedz go na drugie śniadanie albo w porze podwieczorku. By jeszcze trochę zmniejszyć jego kaloryczność możesz mleko 2% tłuszczu zamienić na 0,5% oraz o połowę zmniejszyć ilość daktyli. Smak budyniu wzbogać wówczas odrobiną kardamonu lub cynamonu. W ten sposób zaoszczędzisz dodatkowe 50 kcal.
A jeśli nie musisz przejmować się kaloriami, a chcesz by budyń był bardziej kremowy i aksamitny – zamień mleko 2% tłuszczu na mleko 3,2%, albo jeszcze lepiej zmieszaj ze sobą pół na pół mleko i słodką śmietankę 12% lub nawet 30% tłuszczu.