Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Domowy budyń daktylowo-bananowy https://mlecznakuchnia.pl/domowy-budyn-daktylowo-bananowy/ |
Jeśli to możliwe, to przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem deseru namocz daktyle – pokrój je na małe kawałki i zalej ok. 40 ml ciepłej wody.
3/4 porcji mleka (ok. 150 ml) przelej do misy blendera. Dodaj banana oraz namoczone wcześniej daktyle, wraz z wodą w której się moczyły. Wszystko razem dokładnie zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą konsystencję. Całość przelej do rondelka i podgrzewaj, aż do zagotowania. Uważaj, by mleko nie wykipiało.
Gdy mleko się podgrzewa, wsyp do szklanki lub małej miseczki mąkę ziemniaczaną i powoli dolewaj do niej pozostałą część zimnego mleka (50 ml). Mieszaj energicznie łyżką lub rózgą tak, by nie wytworzyły się żadne gródki.
Garnek z podgrzanym mlekiem na chwilę zdejmij z palnika i powoli dolewaj do niego mieszaninę mleka i skrobi ziemniaczanej. Cały czas energicznie mieszaj rózgą, by nie powstały gródki. Garnek ponownie postaw na kuchence i cały czas mieszając gotuj całość na jak najmniejszej mocy palnika przez około 2 minuty. Gotowy budyń powinien być gęsty, jednolity i gładki.
Gorący budyń przełóż do szklanki lub pucharku deserowego. Nie mieszaj, zostaw do ostygnięcia. Tuż przed jedzeniem udekoruj świeżymi owocami – mogą to być nasiona granatu, tak jak na zdjęciu, ale równie dobrze możesz wykorzystać inne ulubione owoce, najlepiej sezonowe np. truskawki lub maliny.