Domowe lody truskawkowe

na śmietance i jogurcie greckim

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 128.8

udostępnij

opis

Truskawki i słodka śmietanka to duet doskonały. Delikatne, kremowe, domowe lody dla ochłody. Idealne, bo przygotujesz je samodzielnie w domu. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a efekt? Przekonaj się sam!

składniki

  • 200 g truskawek
  • 120 g mrożonego banana
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 50 g słodkiej śmietanki

Do podania:

  • wafelki

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Banany pokrój w plasterki i włóż do zamrażalki na około 2 godziny.

KROK 2:

Śmietankę ubij na sztywno. Następnie delikatnie zmiksuj z truskawkami, jogurtem i mrożonym bananem.

KROK 3:

Składniki przelej do niewielkiego naczynia (dobrze jeżeli jest płaskie i niezbyt wysokie, lody szybciej stężeją). Wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.

KROK 4:

Po tym czasie lody są gotowe do spożycia. Możesz podać na wafelku lub w pucharku.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 128,8 kcal, czyli 6,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 4,5 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany przyswajalne 16 g
Błonnik pokarmowy 1,3 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14% 42% 44%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Truskawki można z powodzeniem wymienić na maliny czy czarne jagody w wersji mrożonej lub świeżej.
  • W celu uzyskania słodszych lodów można dodać więcej słodzidła w postaci erytrolu lub miodu.
  • Lody będą stanowiły orzeźwiający deser po obiedzie lub mogą być uzupełnieniem przekąski.
  • Lody możesz podać w wafelku, jednak warto pamiętać, że w ten sposób podniesiemy kaloryczność przekąski.
  • Lody można podawać w towarzystwie owoców, wówczas posiłek będzie większy objętościowo.
  • Masę można przelać do niewielkich pojemniczków na lody, wówczas należy wydłużyć czas mrożenia.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.