Domowe lody jogurtowe
o smaku owoców leśnych
porcje: 6
kalorie: 45.3
opis
Chęć na powiew letniego orzeźwienia bez zbędnych dodatków i cukru. Domowe lody jogurtowe to idealny pomysł na przekąskę w domowym zaciszu. To co najważniejsze przygotowujemy je samodzielnie, dlatego będą świetną alternatywą dla sklepowych odpowiedników, sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych.
składniki
- 100 g mrożonych owoców leśnych
- 180 g jogurtu naturalnego
- 120 g banana
- 10 g erytrolu lub miodu
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jogurt zmiksuj blenderem z bananem, erytrolem i owocami leśnymi na gładki mus.
Krok 2
Przygotuj pojemniczki do lodów, (możesz też użyć do mrożenia małych kubeczków po jogurcie i włożyć do nich patyczki do lodów). Do pojemniczków wlej mus jogurtowo-owocowy, włóż do zamrażalnika na około 3 godziny.
Krok 3
Po wyjęciu z zamrażalnika, lody delikatnie ogrzej w dłoniach lub wkładając na sekundę do ciepłej wody, dzięki temu lody łatwiej będzie można wyciągnąć z pojemników.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 45,3 kcal czyli 2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 1,5 g |
Tłuszcz | 1,1 g |
Węglowodany przyswajalne | 8,2 g |
Błonnik pokarmowy | 0,5 g |
każda porcja to: 1/6 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
13.3% | 21.9% | 64.8% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Owoce jagodowe można z powodzeniem wymienić na maliny, truskawki czy czarne jagody w wersji mrożonej lub świeżej.
- W celu uzyskania słodszych lodów można dodać więcej słodzidła w postaci erytrolu lub miodu.
- Lody będą stanowiły orzeźwiający deser po obiedzie lub mogą być uzupełnieniem przekąski.
- Zamiana cukru na erytrol (erytrytol) obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.