Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Domowe lody jogurtowe
https://mlecznakuchnia.pl/domowe-lody-jogurtowe/

Domowe lody jogurtowe

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/6

krótki opis:

Chęć na powiew letniego orzeźwienia bez zbędnych dodatków i cukru. Domowe lody jogurtowe to idealny pomysł na przekąskę w domowym zaciszu. To co najważniejsze przygotowujemy je samodzielnie, dlatego będą świetną alternatywą dla sklepowych odpowiedników, sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych.

porada dietetyka:

Krok 1

Jogurt zmiksuj blenderem z bananem, erytrolem i owocami leśnymi na gładki mus.

Krok 2

Przygotuj pojemniczki do lodów, (możesz też użyć do mrożenia małych kubeczków po jogurcie i włożyć do nich patyczki do lodów). Do pojemniczków wlej mus jogurtowo-owocowy, włóż do zamrażalnika na około 3 godziny.

Krok 3

Po wyjęciu z zamrażalnika, lody delikatnie ogrzej w dłoniach lub wkładając na sekundę do ciepłej wody, dzięki temu lody łatwiej będzie można wyciągnąć z pojemników.