Domowe lody jogurtowe

o smaku owoców leśnych

fot. Patrycja Kulczycka
4
(4)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 200 min.

porcjeporcje: 6

kaloriekalorie: 45.3

udostępnij

opis

Chęć na powiew letniego orzeźwienia bez zbędnych dodatków i cukru. Domowe lody jogurtowe to idealny pomysł na przekąskę w domowym zaciszu. To co najważniejsze przygotowujemy je samodzielnie, dlatego będą świetną alternatywą dla sklepowych odpowiedników, sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych.

składniki

  • 100 g mrożonych owoców leśnych
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 120 g banana
  • 10 g erytrolu lub miodu

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt zmiksuj blenderem z bananem, erytrolem i owocami leśnymi na gładki mus.

Krok 2

Przygotuj pojemniczki do lodów, (możesz też użyć do mrożenia małych kubeczków po jogurcie i włożyć do nich patyczki do lodów). Do pojemniczków wlej mus jogurtowo-owocowy, włóż do zamrażalnika na około 3 godziny.

Krok 3

Po wyjęciu z zamrażalnika, lody delikatnie ogrzej w dłoniach lub wkładając na sekundę do ciepłej wody, dzięki temu lody łatwiej będzie można wyciągnąć z pojemników.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 45,3 kcal czyli 2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 1,5 g
Tłuszcz 1,1 g
Węglowodany przyswajalne 8,2 g
Błonnik pokarmowy 0,5 g

każda porcja to: 1/6 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

13.3% 21.9% 64.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Owoce jagodowe można z powodzeniem wymienić na maliny, truskawki czy czarne jagody w wersji mrożonej lub świeżej.
  • W celu uzyskania słodszych lodów można dodać więcej słodzidła w postaci erytrolu lub miodu.
  • Lody będą stanowiły orzeźwiający deser po obiedzie lub mogą być uzupełnieniem przekąski.
  • Zamiana cukru na erytrol (erytrytol) obniży kaloryczność dania, ilość dodana do przepisu nie jest znacząca, dlatego można użyć zwykłego cukru.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższą energetycznością niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu, a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 4

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.