Domowe bułeczki drożdżowe

wypakowane jagodami z maślaną kruszonką

fot. Patrycja Kulczycka
5
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: ponad 1 godz.

porcjeporcje: 10

kaloriekalorie: 318.8

udostępnij

opis

Jagodzianki - któż ich nie lubi? Słodkie, drożdżowe bułeczki wypakowane po brzegi czarnymi jagodami, tak właśnie smakuje lato. I choć wiele osób stroni od wypiekania ciasta drożdżowego, bo wymaga ono więcej cierpliwości i odpowiednich warunków do wyrastania, mam przepis na słodkie, maślane bułeczki, które zawsze się udają. Daj się skusić i przygotuj jagodzianki w domowym zaciszu.

składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 90 g cukru lub ksylitolu
  • 80 g masła
  • 200 ml mleka 2% tłuszczu
  • szczypta soli

Jagody:

  • 400 g czarnych jagód lub jagód kamczackich
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Kruszonka:

  • 30 g zimnego masła
  • 30 g cukru lub ksylitolu
  • 60 g mąki orkiszowej

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 20 g mleka

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką, powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 10 mały kulek, wyłóż na posypaną delikatnie mąką stolnicę, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.

KROK 5:

Jagody wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

KROK 6:

Wyrośnięte kuleczki delikatnie rozwałkuj, na grubość 1,5-2 cm (ciasto nie może być za cienkie bo popęka).

KROK 7:

Na rozwałkowane ciasto, na sam środek, łyżeczką nałóż porcję jagód, brzegi delikatnie złóż do środka, uformuj kulkę.

KROK 8:

 Jajko do posmarowania rozmieszaj z mlekiem. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 9:

Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia, tak by nie dotykały się wzajemnie. Bułeczki posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp kruszonką.

KROK 10:

Bułeczki wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 318,8 kcal, czyli 16,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 7,6 g
Tłuszcz 11,2 g
Węglowodany przyswajalne 46 g
Błonnik pokarmowy 5,6 g

każda porcja to: 1/10 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

9.1% 32% 58.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ksylitol, inaczej nazywany cukrem brzozowym, występuje naturalnie z owoców i warzyw. Jest mniej kaloryczny niż biały cukier, dodatkowo jego metabolizm w organizmie zachodzi bez udziału insuliny. To idealne słodzidło dla osób z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej. Należy jednak uważać z ilością spożywanego ksylitolu, gdyż może on podrażniać przewód pokarmowy i powodować rozstrój żołądka.
  • Owoce jagodowe, w tym czarne jagody, to prawdziwa skarbnica witamin i antyoksydantów. Jagody są niskokaloryczne, 100 g tych owoców dostarcza jedynie 45 kcal, są zasobne w witaminę C, B1, K oraz garbniki. Ich antyoksydacyjne działanie wspomaga odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dodatkowo zawierają sporą dawkę błonnika przez co korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.
  • Drożdżowe bułeczki z jagodami rewelacyjnie sprawdzą się jako przekąska lub drugie śniadanie. Należy jednak pamiętać, że będzie to posiłek wysokowęglowodanowy, dlatego dla podniesienia sytości takiego posiłku warto dodatkowo spożyć jogurt, serek naturalny lub kefir.
  • Jeśli chcesz ograniczyć energetyczność jednej jagodzianki, wymień cukier na ksylitol, dodaj jedynie 10-15 g cukru w celu wyrośnięcia drożdży.
  • Pamiętaj, że na powodzenie wyrośnięcia ciasta drożdżowego ogromny wpływ ma świeżość składników.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.