Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Domowe bułeczki drożdżowe https://mlecznakuchnia.pl/domowe-buleczki-drozdzowe/ |
KROK 1:
Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.
KROK 2:
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką, powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.
KROK 3:
Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 10 mały kulek, wyłóż na posypaną delikatnie mąką stolnicę, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.
KROK 5:
Jagody wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
KROK 6:
Wyrośnięte kuleczki delikatnie rozwałkuj, na grubość 1,5-2 cm (ciasto nie może być za cienkie bo popęka).
KROK 7:
Na rozwałkowane ciasto, na sam środek, łyżeczką nałóż porcję jagód, brzegi delikatnie złóż do środka, uformuj kulkę.
KROK 8:
Jajko do posmarowania rozmieszaj z mlekiem. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 9:
Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia, tak by nie dotykały się wzajemnie. Bułeczki posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp kruszonką.
KROK 10:
Bułeczki wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.