Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Domowe bułeczki drożdżowe
https://mlecznakuchnia.pl/domowe-buleczki-drozdzowe/

Domowe bułeczki drożdżowe

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Ciasto drożdżowe:

Jagody:

Kruszonka:

Do posmarowania:

_kazda_porcja_to1/10

krótki opis:

Jagodzianki - któż ich nie lubi? Słodkie, drożdżowe bułeczki wypakowane po brzegi czarnymi jagodami, tak właśnie smakuje lato. I choć wiele osób stroni od wypiekania ciasta drożdżowego, bo wymaga ono więcej cierpliwości i odpowiednich warunków do wyrastania, mam przepis na słodkie, maślane bułeczki, które zawsze się udają. Daj się skusić i przygotuj jagodzianki w domowym zaciszu.

porada dietetyka:

KROK 1:

Mleko podgrzej, musi być ciepłe ale nie gorące. Masło rozpuść w kąpieli wodnej.

KROK 2:

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże, wymieszaj. Jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj stopniowo ciepłe mleko, szczyptę soli, wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj stopniowo rozpuszczone masło i jajka z cukrem. Ciasto dokładnie wyrób ręką, powinno być gładkie i sprężyste. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 h.

KROK 3:

Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 10 mały kulek, wyłóż na posypaną delikatnie mąką stolnicę, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło utrzyj z cukrem i mąką, następnie wyrób palcami, tak by miała postać grubego piasku.

KROK 5:

Jagody wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

KROK 6:

Wyrośnięte kuleczki delikatnie rozwałkuj, na grubość 1,5-2 cm (ciasto nie może być za cienkie bo popęka).

KROK 7:

Na rozwałkowane ciasto, na sam środek, łyżeczką nałóż porcję jagód, brzegi delikatnie złóż do środka, uformuj kulkę.

KROK 8:

 Jajko do posmarowania rozmieszaj z mlekiem. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 9:

Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia, tak by nie dotykały się wzajemnie. Bułeczki posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp kruszonką.

KROK 10:

Bułeczki wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.