Deser z serka ricotta i białej czekolady

z dodatkiem truskawek

fot. Dorota Osóbka
3
(4)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 290

udostępnij

opis

Warstwowy deser z orzeźwiających truskawek i kremowej ricotty wzbogaconej słodką białą czekoladą to przyjemność warta grzechu. Deser nie jest może bardzo dietetyczny, ale na pewno jest przepyszny i kusi atrakcyjnym wyglądem. Jednak rewelacyjny smak to nie jedyna zaleta tego dania. Deser jest też bogaty w wapń, witaminy oraz białka serwatkowe, które nasz organizm wykorzystuje m.in. do budowy i regeneracji komórek i tkanek oraz produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał. To wartościowa i sycąca przekąska, która wprost rozpływa się w ustach.

składniki

  • 200 g sera ricotta (zwykle więcej niż 3/4 niedużego opakowania)
  • 35 g białej czekolady o dobrym składzie, najlepiej bez E476 i bez oleju palmowego (1/3 tabliczki)
  • 10 ml mleka, do rozpuszczania czekolady (1 duża łyżka)
  • 250 g świeżych truskawek (ewentualnie można zastąpić mrożonymi)
  • 4 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (płaska łyżeczka)
  • 3-5 g soku z cytryny (1 łyżeczka)
  • opcjonalnie: do 10 g erytrolu zmielonego na puder (2 łyżeczki)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki umyj i usuń szypułki. 2-3 sztuki zostaw do dekoracji, a resztę przełóż do rondelka i rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz opcjonalnie (jeśli truskawki są mało słodkie) także 1 lub 2 łyżeczki erytrytolu. Całość doprowadź do wrzenia i mieszając gotuj przez kilkadziesiąt sekund, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

Krok 2

Czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka rozpuść w kąpieli wodnej – połam czekoladę na mniejsze kawałki i razem z mlekiem włóż do niedużej szklanej lub metalowej miseczki.  Do garnka (rondelka) o średnicy mniejszej niż miska w której znalazła się czekolada, wlej trochę wody. Miseczkę z czekoladą postaw na garnku tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wody. Garnek postaw na kuchence i podgrzewaj. Gdy woda w garnuszku się zagotuje to para wodna zacznie ogrzewać dno miseczki z czekoladą i czekolada powoli będzie się topić. Cały czas mieszaj. Gdy cała czekolada się stopi, miseczkę zdejmij z garnka i odstaw na minutę, by odrobinę ostygła. Ale tylko trochę. Uważaj, by czekolada ponownie nie stężała.

Krok 3

Ricottę przełóż do większej misy i przez około 2 minuty ubijaj mikserem, by uzyskać delikatny, dobrze napowietrzony, puszysty krem. Powoli, małymi porcjami dodaj roztopioną i przestudzoną białą czekoladę. Całość miksuj jeszcze przez chwilę, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Krok 4

Do wysokich szklanek lub pucharków deserowych nałóż najpierw cienką warstwę kremu z ricotty i białej czekolady, a następnie nałóż nieco wyższą warstwę przestudzonych truskawek. Potem znów warstwa białego kremu i ponownie warstwa truskawek. Warstwy układaj tak, by nie zmieszały się ze sobą. Deser możesz jeść od razu, ale najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu w lodówce. Tuż przed podaniem deser można dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 290 kcal czyli 14,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 13,8 g
Tłuszcz 15,2 g
Węglowodany przyswajalne 23,4 g
Błonnik pokarmowy 2,3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

19% 47.2% 33.8%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Użyty w przepisie erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Wygląda jak zwykły cukier, ale jest od niego o wiele mniej kaloryczny – 100 g ma tylko około 20 kcal, podczas gdy 100 g cukru (sacharozy) to aż 400 kcal czyli 20 razy więcej! Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier – przyjmuje się, że jego siła słodząca to ok. 60-75% słodkości cukru. Erytrol ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc jego spożycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy i insuliny we krwi. Jest zatem zalecany nawet dla diabetyków.
  • Erytrol (erytrytol) użyty w przepisie możesz oczywiście zamienić na zwykły cukier (sacharozę), ale taka zamiana podniesie indeks glikemiczny oraz kaloryczność deseru (o około 15 kcal na porcję).
  • Dokładna kaloryczność i zawartość makroskładników w deserze mogą nieznacznie odbiegać od tych podanych w podsumowaniu, zależnie od użytego do przygotowania deseru sera ricotta. Sery różnych producentów różnią się od siebie zawartością tłuszczu, białka i kalorycznością.
  • Ricotta w swoim składzie zawiera głownie białka serwatkowe (szczególnie albuminy i globuliny), które są łatwiej niż kazeina trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Mają też bardzo korzystny skład aminokwasowy, przez co często wykorzystywane są do produkcji odżywek białkowych stosowanych przez osoby aktywne fizycznie. W porównaniu z serkami twarogowymi serek ricotta zawiera też więcej wapnia.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 4

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.