Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Deser z serka ricotta i białej czekolady https://mlecznakuchnia.pl/deser-z-serka-ricotta-i-bialej-czekolady/ |
Truskawki umyj i usuń szypułki. 2-3 sztuki zostaw do dekoracji, a resztę przełóż do rondelka i rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz opcjonalnie (jeśli truskawki są mało słodkie) także 1 lub 2 łyżeczki erytrytolu. Całość doprowadź do wrzenia i mieszając gotuj przez kilkadziesiąt sekund, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka rozpuść w kąpieli wodnej - połam czekoladę na mniejsze kawałki i razem z mlekiem włóż do niedużej szklanej lub metalowej miseczki. Do garnka (rondelka) o średnicy mniejszej niż miska w której znalazła się czekolada, wlej trochę wody. Miseczkę z czekoladą postaw na garnku tak, by jej dno nie dotykało powierzchni wody. Garnek postaw na kuchence i podgrzewaj. Gdy woda w garnuszku się zagotuje to para wodna zacznie ogrzewać dno miseczki z czekoladą i czekolada powoli będzie się topić. Cały czas mieszaj. Gdy cała czekolada się stopi, miseczkę zdejmij z garnka i odstaw na minutę, by odrobinę ostygła. Ale tylko trochę. Uważaj, by czekolada ponownie nie stężała.
Ricottę przełóż do większej misy i przez około 2 minuty ubijaj mikserem, by uzyskać delikatny, dobrze napowietrzony, puszysty krem. Powoli, małymi porcjami dodaj roztopioną i przestudzoną białą czekoladę. Całość miksuj jeszcze przez chwilę, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Do wysokich szklanek lub pucharków deserowych nałóż najpierw cienką warstwę kremu z ricotty i białej czekolady, a następnie nałóż nieco wyższą warstwę przestudzonych truskawek. Potem znów warstwa białego kremu i ponownie warstwa truskawek. Warstwy układaj tak, by nie zmieszały się ze sobą. Deser możesz jeść od razu, ale najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu w lodówce. Tuż przed podaniem deser można dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami.