Delikatne kopytka z tofu z owocami

i jogurtowym sosem waniliowym

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 409

udostępnij

opis

Kiedy najdzie ochota na smaki dzieciństwa i babcine, rozpływające się ustach kopytka, jednak nie masz tyle czasu by czekać, aż ugotują się ziemniaki i babci też nie ma pod ręką :) spróbuj równie delikatnych a zarazem wysokobiałkowych kopytek z tofu. Nie musisz obierać, gotować ziemniaków ani czekać aż przestygną. Wymieszaj po prostu kilka składników, dodaj ulubione dodatki i gotowe.

składniki

  • 180 g naturalnego tofu
  • 60 g mąki orkiszowej jasnej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g cukru pudru
  • sok z połowy limonki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 10 g syropu z agawy
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo do podania:

  • 200 g owoców sezonowych lub mrożonych (truskawki, borówki, jagody)
  • listki mięty
  • cynamon

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Tofu, sok z połowy limonki, cukier puder zmiksuj blenderem na jednolitą masę, następnie dodaj obie mąki, dokładnie połącz składniki.

KROK 2:

Z masy uformuj wałek (gdyby masa za bardzo się kleiła podsyp delikatnie mąką), następnie nożem pokrój go na niewielkie kawałki.

KROK 3:

Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie, następnie doprowadź do wrzenia. Kluski wrzucaj do wrzącej wody i gotuj do momentu wypłynięcia.

KROK 4:

W międzyczasie, laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij nasiona, wymieszaj je z jogurtem i syropem z agawy.

KROK 5:

Kopytka podawaj z sosem waniliowym, owocami i udekoruj listkami mięty.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 409 kcal, czyli 20,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 19 g
Tłuszcz 11,2 g
Węglowodany przyswajalne 58 g
Błonnik pokarmowy 4,3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18.6% 25% 56.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Tofu od dawna jest doceniane i wykorzystywane w krajach Dalekiego Wschodu. Pozyskiwane jest z soi i zapewne znają je bardziej osoby na diecie wegetariańskiej, wegańskiej lub ograniczające spożywanie mięsa. Tofu jest produktem wysoko odżywczym, zasobnym w białko, w 100 g ma aż 8,08 g tego składnika, ale również tofu fortyfikowane będzie dobrym źródłem wapnia.
  • Wiele osób, głównie mężczyzn, stroni od produktów sojowych, z uwagi na ich ingerencję w gospodarkę hormonalną, szczególnie właśnie płci męskiej. Soja zawiera bowiem izoflawony sojowe, czyli fitoestrogeny, podobne strukturą do kobiecych estrogenów, jednak przy niewielkim dziennym (do 100 mg) spożyciu izoflawonów sojowych nie ma powodów do obaw. Jest zdecydowanie więcej zdrowotnych korzyści wynikających ze spożycia produktów sojowych, m. in. pozytywny wpływ na nowotwory prostaty, niż ryzyka wynikającego z przedawkowania podaży izoflawonów.
  • Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy i przyjmujące lewotyroksynę powinny zwiększyć odstęp pomiędzy przyjęciem leku, a spożyciem produktów zawierających soję do minimum 4 godzin od spożycia pierwszego posiłku, ponieważ soja zaburza wchłanianie leków.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.