Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Delikatne kopytka z tofu z owocami
https://mlecznakuchnia.pl/delikatne-kopytka-z-tofu-z-owocami/

Delikatne kopytka z tofu z owocami

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Kiedy najdzie ochota na smaki dzieciństwa i babcine, rozpływające się ustach kopytka, jednak nie masz tyle czasu by czekać, aż ugotują się ziemniaki i babci też nie ma pod ręką :) spróbuj równie delikatnych a zarazem wysokobiałkowych kopytek z tofu. Nie musisz obierać, gotować ziemniaków ani czekać aż przestygną. Wymieszaj po prostu kilka składników, dodaj ulubione dodatki i gotowe.

porada dietetyka:

KROK 1:

Tofu, sok z połowy limonki, cukier puder zmiksuj blenderem na jednolitą masę, następnie dodaj obie mąki, dokładnie połącz składniki.

KROK 2:

Z masy uformuj wałek (gdyby masa za bardzo się kleiła podsyp delikatnie mąką), następnie nożem pokrój go na niewielkie kawałki.

KROK 3:

Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie, następnie doprowadź do wrzenia. Kluski wrzucaj do wrzącej wody i gotuj do momentu wypłynięcia.

KROK 4:

W międzyczasie, laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij nasiona, wymieszaj je z jogurtem i syropem z agawy.

KROK 5:

Kopytka podawaj z sosem waniliowym, owocami i udekoruj listkami mięty.