Delikatne kopytka z tofu z owocami
i jogurtowym sosem waniliowym
porcje: 2
kalorie: 409
opis
Kiedy najdzie ochota na smaki dzieciństwa i babcine, rozpływające się ustach kopytka, jednak nie masz tyle czasu by czekać, aż ugotują się ziemniaki i babci też nie ma pod ręką :) spróbuj równie delikatnych a zarazem wysokobiałkowych kopytek z tofu. Nie musisz obierać, gotować ziemniaków ani czekać aż przestygną. Wymieszaj po prostu kilka składników, dodaj ulubione dodatki i gotowe.
składniki
- 180 g naturalnego tofu
- 60 g mąki orkiszowej jasnej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 10 g cukru pudru
- sok z połowy limonki
- 150 g jogurtu naturalnego
- 10 g syropu z agawy
- 1 laska wanilii
Dodatkowo do podania:
- 200 g owoców sezonowych lub mrożonych (truskawki, borówki, jagody)
- listki mięty
- cynamon
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Tofu, sok z połowy limonki, cukier puder zmiksuj blenderem na jednolitą masę, następnie dodaj obie mąki, dokładnie połącz składniki.
KROK 2:
Z masy uformuj wałek (gdyby masa za bardzo się kleiła podsyp delikatnie mąką), następnie nożem pokrój go na niewielkie kawałki.
KROK 3:
Do garnka wlej wodę, posól ją delikatnie, następnie doprowadź do wrzenia. Kluski wrzucaj do wrzącej wody i gotuj do momentu wypłynięcia.
KROK 4:
W międzyczasie, laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij nasiona, wymieszaj je z jogurtem i syropem z agawy.
KROK 5:
Kopytka podawaj z sosem waniliowym, owocami i udekoruj listkami mięty.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 409 kcal, czyli 20,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 19 g |
Tłuszcz | 11,2 g |
Węglowodany przyswajalne | 58 g |
Błonnik pokarmowy | 4,3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
18.6% | 25% | 56.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Tofu od dawna jest doceniane i wykorzystywane w krajach Dalekiego Wschodu. Pozyskiwane jest z soi i zapewne znają je bardziej osoby na diecie wegetariańskiej, wegańskiej lub ograniczające spożywanie mięsa. Tofu jest produktem wysoko odżywczym, zasobnym w białko, w 100 g ma aż 8,08 g tego składnika, ale również tofu fortyfikowane będzie dobrym źródłem wapnia.
- Wiele osób, głównie mężczyzn, stroni od produktów sojowych, z uwagi na ich ingerencję w gospodarkę hormonalną, szczególnie właśnie płci męskiej. Soja zawiera bowiem izoflawony sojowe, czyli fitoestrogeny, podobne strukturą do kobiecych estrogenów, jednak przy niewielkim dziennym (do 100 mg) spożyciu izoflawonów sojowych nie ma powodów do obaw. Jest zdecydowanie więcej zdrowotnych korzyści wynikających ze spożycia produktów sojowych, m. in. pozytywny wpływ na nowotwory prostaty, niż ryzyka wynikającego z przedawkowania podaży izoflawonów.
- Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy i przyjmujące lewotyroksynę powinny zwiększyć odstęp pomiędzy przyjęciem leku, a spożyciem produktów zawierających soję do minimum 4 godzin od spożycia pierwszego posiłku, ponieważ soja zaburza wchłanianie leków.