Czekoladowy budyń owsiany
z karmelizowaną śliwką i orzechami
porcje: 2
kalorie: 441.5
opis
Nie przepadasz za płatkami owsianymi, ale uwielbiasz słodkie śniadania o aksamitnej, kremowej konsystencji? Czekoladowy budyń owsiany to idealna propozycja dla Ciebie jako słodkie śniadanie lub przekąska do pracy. Delikatny, kremowy budyń, do tego pełen błonnika pokarmowego. Wypróbuj koniecznie!
składniki
- 100 g płatków owsianych
- 400 ml mleka 2% tłuszczu
- 10 g miodu
- 10 g naturalnego kakao bez cukru
- 15 g orzechów włoskich
- 10 g czekolady gorzkiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Karmelizowane śliwki:
- 200 g śliwek
- 10 g cukru
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Płatki owsiane zmiksuj na proszek, następnie zalej 300 ml mleka i zagotuj. W pozostałym 100 ml mleka rozmieszaj kakao. Do gotujących się płatków wlej masę kakaową, całość dokładnie wymieszaj i gotuj ciągle mieszając około 3 minuty. Po ugotowaniu budyń odstaw do przestudzenia, dodaj miód, szczyptę cynamonu i wymieszaj.
KROK 2:
Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Następnie dodaj śliwki na patelnię, wsyp cukier i całość duś około 5 minut.
KROK 3:
Budyń przelej do miseczek, dodaj śliwki, posiekaną czekoladę i orzechy.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 441,5 kcal, czyli 22,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 15,6 g |
Tłuszcz | 15 g |
Węglowodany przyswajalne | 62 g |
Błonnik pokarmowy | 5 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
14% | 30.5% | 55.5% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Płatki owsiane to źródło magnezu, cynku oraz witamin z grupy B, PP oraz E, wpływając tym samym między innymi na układ nerwowy. Płatki owsiane to również rewelacyjne źródło błonnika, przez co ograniczają wchłanianie cholesterolu oraz zapewniają sytość na długi czas. Porcja 50g płatków owsianych dostarcza 230 kcal w tym około 30 g węglowodanów złożonych, 3,5 g tłuszczu i 7 g białka. Warto jednak wspomnieć, że osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej nie powinny raczej zjadać płatków owsianych w formie gotowanej. Dla tych osób lepszym rozwiązaniem będą płatki owsiane zalane jogurtem, zjedzone w obecności orzechów i świeżych owoców. W ten sposób indeks glikemiczny dania będzie niższy.
- Mleko nie zaśluzawia organizmu. Nie musisz go unikać jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego.
- Jeśli lepiej tolerujesz produkty mleczne fermentowane, zmielone płatki owsiane można ugotować na wodzie, następnie dodać jogurt i razem zmiksować.