Czekoladowy budyń owsiany

z karmelizowaną śliwką i orzechami

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 441.5

udostępnij

opis

Nie przepadasz za płatkami owsianymi, ale uwielbiasz słodkie śniadania o aksamitnej, kremowej konsystencji? Czekoladowy budyń owsiany to idealna propozycja dla Ciebie jako słodkie śniadanie lub przekąska do pracy. Delikatny, kremowy budyń, do tego pełen błonnika pokarmowego. Wypróbuj koniecznie!

składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 400 ml mleka 2% tłuszczu
  • 10 g miodu
  • 10 g naturalnego kakao bez cukru
  • 15 g orzechów włoskich
  • 10 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Karmelizowane śliwki:

  • 200 g śliwek
  • 10 g cukru

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Płatki owsiane zmiksuj na proszek, następnie zalej 300 ml mleka i zagotuj. W pozostałym 100 ml mleka rozmieszaj kakao. Do gotujących się płatków wlej masę kakaową, całość dokładnie wymieszaj i gotuj ciągle mieszając około 3 minuty. Po ugotowaniu budyń odstaw do przestudzenia, dodaj miód, szczyptę cynamonu i wymieszaj.

KROK 2:

Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Następnie dodaj śliwki na patelnię, wsyp cukier i całość duś około 5 minut.

KROK 3:

Budyń przelej do miseczek, dodaj śliwki, posiekaną czekoladę i orzechy.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 441,5 kcal, czyli 22,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 15,6 g
Tłuszcz 15 g
Węglowodany przyswajalne 62 g
Błonnik pokarmowy 5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

14% 30.5% 55.5%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Płatki owsiane to źródło magnezu, cynku oraz witamin z grupy B, PP oraz E, wpływając tym samym między innymi na układ nerwowy. Płatki owsiane to również rewelacyjne źródło błonnika, przez co ograniczają wchłanianie cholesterolu oraz zapewniają sytość na długi czas. Porcja 50g płatków owsianych dostarcza 230 kcal w tym około 30 g węglowodanów złożonych, 3,5 g tłuszczu i 7 g białka. Warto jednak wspomnieć, że osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej nie powinny raczej zjadać płatków owsianych w formie gotowanej. Dla tych osób lepszym rozwiązaniem będą płatki owsiane zalane jogurtem, zjedzone w obecności orzechów i świeżych owoców. W ten sposób indeks glikemiczny dania będzie niższy.
  • Mleko nie zaśluzawia organizmu. Nie musisz go unikać jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego.
  • Jeśli lepiej tolerujesz produkty mleczne fermentowane, zmielone płatki owsiane można ugotować na wodzie, następnie dodać jogurt i razem zmiksować.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.