Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Czekoladowy budyń owsiany
https://mlecznakuchnia.pl/czekoladowy-budyn-owsiany/

Czekoladowy budyń owsiany

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Karmelizowane śliwki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Nie przepadasz za płatkami owsianymi, ale uwielbiasz słodkie śniadania o aksamitnej, kremowej konsystencji? Czekoladowy budyń owsiany to idealna propozycja dla Ciebie jako słodkie śniadanie lub przekąska do pracy. Delikatny, kremowy budyń, do tego pełen błonnika pokarmowego. Wypróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Płatki owsiane zmiksuj na proszek, następnie zalej 300 ml mleka i zagotuj. W pozostałym 100 ml mleka rozmieszaj kakao. Do gotujących się płatków wlej masę kakaową, całość dokładnie wymieszaj i gotuj ciągle mieszając około 3 minuty. Po ugotowaniu budyń odstaw do przestudzenia, dodaj miód, szczyptę cynamonu i wymieszaj.

KROK 2:

Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Następnie dodaj śliwki na patelnię, wsyp cukier i całość duś około 5 minut.

KROK 3:

Budyń przelej do miseczek, dodaj śliwki, posiekaną czekoladę i orzechy.