Czekoladowe naleśniki

z twarożkiem i truskawkami

fot. Patrycja Kulczycka
4.3
(6)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20-25 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 496.5

udostępnij

opis

Czekoladowe naleśniki to świetny pomysł na śniadanie dla osób, które uwielbiają zjadać je na słodko, sprawdzą się również jako przekąska do szkoły dla twojego dziecka. Posiłek jest nie tyle atrakcyjny co pełnowartościowy i syci na długo, wszystko za sprawą dodatku białkowego jakim jest chudy twaróg. Wykorzystana do ciasta naleśnikowego mąka orkiszowa wzbogaci słodkie śniadanie o porcję błonnika, a dodatek gorzkiego kakao nie tylko nada ciemnego koloru, ale także zapewni porcję magnezu. Naleśniki z powodzeniem możesz usmażyć dzień wcześniej by rano cieszyć się smacznym i słodkim posiłkiem.

składniki

  • 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 20 g erytrolu (2 łyżki) lub 30 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 300 ml mleka 2% tłuszczu
  • szczypta soli
  • 5 g oleju rzepakowego (1 łyżka)

Nadzienie:

  • 250 g chudego twarogu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 10 g erytrolu (1 łyżka)

Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych, sezonowych owoców, np.

  • 200 g truskawek

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, erytrol, szczyptę soli, wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj na jednolitą masę. 

Krok 2

Patelnię delikatnie posmaruj olejem rzepakowym, rozgrzej.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię, łyżką wlewaj porcjami ciasto naleśnikowe, rozprowadź po rozgrzanej patelni i usmaż cienkie naleśniki.

Krok 4

Twaróg wymieszaj widelcem z erytrolem i jogurtem.

Krok 5

Połowę naleśnika  posmaruj porcją twarogu (ok. 60g), następnie złóż na pół nieposmarowaną częścią i ponownie na pół tak by otrzymać trójkąt.

Krok 6

Naleśniki podawaj z pokrojonymi truskawkami lub ulubionymi owocami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 496,5 kcal czyli 24,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 32,9 g
Tłuszcz 12,8 g
Węglowodany przyswajalne 72,5 g
Błonnik pokarmowy 8,55 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

26.5% 23.2% 50.3%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Mąki orkiszowe można z powodzeniem zastąpić pszenną typ 550 lub orkiszową jasną, jednak warto wiedzieć, że mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie węglowodanów.
  • Twaróg chudy możesz zamienić półtłustym lub tłustym, jednak taka modyfikacja spowoduje że porcja naleśników będzie miała prawie 50 kcal więcej, a energia będzie pochodziła głównie z tłuszczy.
  • Zamiast erytrolu (Erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
  • Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższej energetyczności niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 6

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.