Czekoladowe naleśniki
z twarożkiem i truskawkami
porcje: 2
kalorie: 496.5
opis
Czekoladowe naleśniki to świetny pomysł na śniadanie dla osób, które uwielbiają zjadać je na słodko, sprawdzą się również jako przekąska do szkoły dla twojego dziecka. Posiłek jest nie tyle atrakcyjny co pełnowartościowy i syci na długo, wszystko za sprawą dodatku białkowego jakim jest chudy twaróg. Wykorzystana do ciasta naleśnikowego mąka orkiszowa wzbogaci słodkie śniadanie o porcję błonnika, a dodatek gorzkiego kakao nie tylko nada ciemnego koloru, ale także zapewni porcję magnezu. Naleśniki z powodzeniem możesz usmażyć dzień wcześniej by rano cieszyć się smacznym i słodkim posiłkiem.
składniki
- 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g gorzkiego kakao
- 20 g erytrolu (2 łyżki) lub 30 g cukru
- 1 jajko (rozmiar L)
- 300 ml mleka 2% tłuszczu
- szczypta soli
- 5 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
Nadzienie:
- 250 g chudego twarogu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 10 g erytrolu (1 łyżka)
Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych, sezonowych owoców, np.
- 200 g truskawek
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, erytrol, szczyptę soli, wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 2
Patelnię delikatnie posmaruj olejem rzepakowym, rozgrzej.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię, łyżką wlewaj porcjami ciasto naleśnikowe, rozprowadź po rozgrzanej patelni i usmaż cienkie naleśniki.
Krok 4
Twaróg wymieszaj widelcem z erytrolem i jogurtem.
Krok 5
Połowę naleśnika posmaruj porcją twarogu (ok. 60g), następnie złóż na pół nieposmarowaną częścią i ponownie na pół tak by otrzymać trójkąt.
Krok 6
Naleśniki podawaj z pokrojonymi truskawkami lub ulubionymi owocami.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 496,5 kcal czyli 24,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 32,9 g |
Tłuszcz | 12,8 g |
Węglowodany przyswajalne | 72,5 g |
Błonnik pokarmowy | 8,55 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
26.5% | 23.2% | 50.3% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Mąki orkiszowe można z powodzeniem zastąpić pszenną typ 550 lub orkiszową jasną, jednak warto wiedzieć, że mąka pełnoziarnista charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie węglowodanów.
- Twaróg chudy możesz zamienić półtłustym lub tłustym, jednak taka modyfikacja spowoduje że porcja naleśników będzie miała prawie 50 kcal więcej, a energia będzie pochodziła głównie z tłuszczy.
- Zamiast erytrolu (Erytrytolu) wykorzystanego w przepisie możesz użyć zwykłego cukru (sacharozy), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Charakteryzuje się smakiem słodkim, i o 40% niższej energetyczności niż tradycyjny biały cukier. Wyglądem niemal nie odbiega od popularnego białego kryształu a zyskuje na popularności wśród osób chorujących na cukrzycę i otyłych osób z uwagi na jego niski indeks glikemiczny i prawie zerową kaloryczność.