Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Czekoladowe naleśniki
https://mlecznakuchnia.pl/czekoladowe-nalesniki/

Czekoladowe naleśniki

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Nadzienie:

Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych, sezonowych owoców, np.

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Czekoladowe naleśniki to świetny pomysł na śniadanie dla osób, które uwielbiają zjadać je na słodko, sprawdzą się również jako przekąska do szkoły dla twojego dziecka. Posiłek jest nie tyle atrakcyjny co pełnowartościowy i syci na długo, wszystko za sprawą dodatku białkowego jakim jest chudy twaróg. Wykorzystana do ciasta naleśnikowego mąka orkiszowa wzbogaci słodkie śniadanie o porcję błonnika, a dodatek gorzkiego kakao nie tylko nada ciemnego koloru, ale także zapewni porcję magnezu. Naleśniki z powodzeniem możesz usmażyć dzień wcześniej by rano cieszyć się smacznym i słodkim posiłkiem.

porada dietetyka:

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, erytrol, szczyptę soli, wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj na jednolitą masę. 

Krok 2

Patelnię delikatnie posmaruj olejem rzepakowym, rozgrzej.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię, łyżką wlewaj porcjami ciasto naleśnikowe, rozprowadź po rozgrzanej patelni i usmaż cienkie naleśniki.

Krok 4

Twaróg wymieszaj widelcem z erytrolem i jogurtem.

Krok 5

Połowę naleśnika  posmaruj porcją twarogu (ok. 60g), następnie złóż na pół nieposmarowaną częścią i ponownie na pół tak by otrzymać trójkąt.

Krok 6

Naleśniki podawaj z pokrojonymi truskawkami lub ulubionymi owocami.