Cynamonowe tosty francuskie z jogurtem

i owocami

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 284

udostępnij

opis

Dla jednych “chleb w jajku”, dla innych tosty francuskie. To nic innego jak śniadanie zero waste - wykorzystanie pozostałego czerstwego pieczywa i przygotowanie z niego smacznego, pożywnego posiłku na słodko. Ten posiłek skradnie kubki smakowe miłośników słodkich śniadań.

składniki

  • 100 g chałki lub innego czerstwego pieczywa
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 100 g skyru naturalnego
  • 5 g olej rzepakowy
  • 40 ml mleka
  • 5 g syropu z agawy lub klonowego
  • 2 g cynamonu (1/2 łyżeczki)

Dodatkowo do podania:

  • owoce sezonowe lub mrożone
  • syrop z agawy lub klonowy
  • płatki migdałowe

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Chałkę pokrój na kromki grubości 2 cm.

KROK 2:

Jajko rozbij i wymieszaj z cynamonem, syropem z agawy i mlekiem.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej olej. Chałkę namocz w masie jajecznej, następnie smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

KROK 4:

Usmażone tosty francuskie podawaj z jogurtem, owocami i płatkami migdałowymi.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 284 kcal, czyli 14,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 13,5 g
Tłuszcz 9,3 g
Węglowodany przyswajalne 36,6 g
Błonnik pokarmowy 3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

19% 29.5% 51.1%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Szukasz zdrowszej wersji tego słodkiego śniadania? Zamiast chałki wybierz pieczywo żytnie – Twój posiłek będzie miał więcej błonnika. A smażenie na patelni możesz wymienić na zapieczenie tostów w piekarniku.
  • Jajka są źródłem luteiny czy zeaksantyny, dlatego warto je włączyć do swojego menu.
  • Mleko nie zaśluzawia organizmu, nie musisz go unikać jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego.
  • Dodatek jogurtu typu skyr, świeżych owoców i płatków migdałowych czy orzechów zmniejsza indeks glikemiczny słodkiego śniadania, a do tego nada mu sytości.
  • Pamiętaj! Energetyczność porcji będzie zależała od ilości dodanych składników, takich jak płatki migdałowe czy orzechy i syrop klonowy lub z agawy.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.