Cynamonowe tosty francuskie z jogurtem
i owocami
porcje: 2
kalorie: 284
opis
Dla jednych “chleb w jajku”, dla innych tosty francuskie. To nic innego jak śniadanie zero waste - wykorzystanie pozostałego czerstwego pieczywa i przygotowanie z niego smacznego, pożywnego posiłku na słodko. Ten posiłek skradnie kubki smakowe miłośników słodkich śniadań.
składniki
- 100 g chałki lub innego czerstwego pieczywa
- 1 jajko (rozmiar L)
- 100 g skyru naturalnego
- 5 g olej rzepakowy
- 40 ml mleka
- 5 g syropu z agawy lub klonowego
- 2 g cynamonu (1/2 łyżeczki)
Dodatkowo do podania:
- owoce sezonowe lub mrożone
- syrop z agawy lub klonowy
- płatki migdałowe
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Chałkę pokrój na kromki grubości 2 cm.
KROK 2:
Jajko rozbij i wymieszaj z cynamonem, syropem z agawy i mlekiem.
KROK 3:
Na patelni rozgrzej olej. Chałkę namocz w masie jajecznej, następnie smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
KROK 4:
Usmażone tosty francuskie podawaj z jogurtem, owocami i płatkami migdałowymi.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 284 kcal, czyli 14,2% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 13,5 g |
Tłuszcz | 9,3 g |
Węglowodany przyswajalne | 36,6 g |
Błonnik pokarmowy | 3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
19% | 29.5% | 51.1% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Szukasz zdrowszej wersji tego słodkiego śniadania? Zamiast chałki wybierz pieczywo żytnie – Twój posiłek będzie miał więcej błonnika. A smażenie na patelni możesz wymienić na zapieczenie tostów w piekarniku.
- Jajka są źródłem luteiny czy zeaksantyny, dlatego warto je włączyć do swojego menu.
- Mleko nie zaśluzawia organizmu, nie musisz go unikać jeśli nie masz alergii na białka mleka krowiego.
- Dodatek jogurtu typu skyr, świeżych owoców i płatków migdałowych czy orzechów zmniejsza indeks glikemiczny słodkiego śniadania, a do tego nada mu sytości.
- Pamiętaj! Energetyczność porcji będzie zależała od ilości dodanych składników, takich jak płatki migdałowe czy orzechy i syrop klonowy lub z agawy.