Cynamonowe śliwki pod maślaną kruszonką
z jogurtem naturalnym typu skyr
porcje: 2
kalorie: 322.5
opis
Zapach cynamonu kojarzy się zazwyczaj z długimi jesiennymi lub zimowymi wieczorami czy rozgrzewającą herbatą wypitą pod kocem. Cynamon ze śliwkami tworzą duet doskonały, a to wszystko zwieńczone maślaną, delikatną kruszonką. Posiłek, który sprawdzi się zarówno jako słodkie śniadanie lub przekąska.
składniki
- 300 g śliwek
- 5 g masła
- 15 g cukru lub ksylitolu
- cynamon
- 300 g jogurtu typu skyr
Kruszonka:
- 30 g płatków owsianych
- 10 g masła
- 20 g cukru lub ksylitolu
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrojone śliwki posyp 1 łyżką cynamonu i cukrem, wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Tak przygotowane śliwki przełóż do naczynia do zapiekania.
KROK 2:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Płatki owsiane wymieszaj z masłem i cukrem, tak by płatki oblepiły się w maśle i cukrze. Śliwki posyp kruszonką, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut.
KROK 4:
Śliwki podawaj z jogurtem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 322,5 kcal, czyli 16% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 17,1 g |
Tłuszcz | 1,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 60 g |
Błonnik pokarmowy | 3 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
31% | 3% | 76% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Same śliwki pod kruszonką to czysto węglowodanowy posiłek o wysokim indeksie glikemicznym. Dodając do niego skyr, wzbogacamy go o porcję białka a tym samym obniżamy indeks glikemiczny posiłku, a co za tym idzie spowalniamy wchłanianie cukru. Taki zabieg jest niezwykle istotny u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i nie tylko.
- Dodatek porcji białka poza obniżeniem indeksu glikemicznego, zwiększa sytość posiłku.
- Zamiana cukru na ksylitol będzie dobrym pomysłem u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej jak również u tych osób, którzy na co dzień ograniczają spożycie cukru.