Cynamonowe śliwki pod maślaną kruszonką

z jogurtem naturalnym typu skyr

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 322.5

udostępnij

opis

Zapach cynamonu kojarzy się zazwyczaj z długimi jesiennymi lub zimowymi wieczorami czy rozgrzewającą herbatą wypitą pod kocem. Cynamon ze śliwkami tworzą duet doskonały, a to wszystko zwieńczone maślaną, delikatną kruszonką. Posiłek, który sprawdzi się zarówno jako słodkie śniadanie lub przekąska.

składniki

  • 300 g śliwek
  • 5 g masła
  • 15 g cukru lub ksylitolu
  • cynamon
  • 300 g jogurtu typu skyr

Kruszonka:

  • 30 g płatków owsianych
  • 10 g masła
  • 20 g cukru lub ksylitolu

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrojone śliwki posyp 1 łyżką cynamonu i cukrem, wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Tak przygotowane śliwki przełóż do naczynia do zapiekania.

KROK 2:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Płatki owsiane wymieszaj z masłem i cukrem, tak by płatki oblepiły się w maśle i cukrze. Śliwki posyp kruszonką, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut.

KROK 4:

Śliwki podawaj z jogurtem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 322,5 kcal, czyli 16% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 17,1 g
Tłuszcz 1,4 g
Węglowodany przyswajalne 60 g
Błonnik pokarmowy 3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

31% 3% 76%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Same śliwki pod kruszonką to czysto węglowodanowy posiłek o wysokim indeksie glikemicznym. Dodając do niego skyr, wzbogacamy go o porcję białka a tym samym obniżamy indeks glikemiczny posiłku, a co za tym idzie spowalniamy wchłanianie cukru. Taki zabieg jest niezwykle istotny u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i nie tylko.
  • Dodatek porcji białka poza obniżeniem indeksu glikemicznego, zwiększa sytość posiłku.
  • Zamiana cukru na ksylitol będzie dobrym pomysłem u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej jak również u tych osób, którzy na co dzień ograniczają spożycie cukru.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.