Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Cynamonowe śliwki pod maślaną kruszonką
https://mlecznakuchnia.pl/cynamonowe-sliwki-pod-maslana-kruszonka/

Cynamonowe śliwki pod maślaną kruszonką

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Kruszonka:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Zapach cynamonu kojarzy się zazwyczaj z długimi jesiennymi lub zimowymi wieczorami czy rozgrzewającą herbatą wypitą pod kocem. Cynamon ze śliwkami tworzą duet doskonały, a to wszystko zwieńczone maślaną, delikatną kruszonką. Posiłek, który sprawdzi się zarówno jako słodkie śniadanie lub przekąska.

porada dietetyka:

KROK 1:

Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pokrojone śliwki posyp 1 łyżką cynamonu i cukrem, wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Tak przygotowane śliwki przełóż do naczynia do zapiekania.

KROK 2:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Płatki owsiane wymieszaj z masłem i cukrem, tak by płatki oblepiły się w maśle i cukrze. Śliwki posyp kruszonką, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut.

KROK 4:

Śliwki podawaj z jogurtem.