Cukiniowo-marchewkowe placuszki

z wędzonym łososiem i sosem ogórkowym

fot. Patrycja Kulczycka
3
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-20 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 456

udostępnij

opis

Żywieniowcy zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw w ciągu dnia, czyli około 400g. Nie zawsze udaje się te zalecenia zrealizować. Świetnym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw jest przygotowanie z nich delikatnych placuszków, kremów czy sałatek. W tym przypadku placuszki sprawdzą się idealnie jako odżywcza przekąska lub kolacja. Spróbuj koniecznie!

składniki

  • 60 g cukinii
  • 100 g marchewki
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 30 g mąka orkiszowa pełnoziarnista (1,5 łyżki)
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
  • 10 g tartego parmezanu
  • 40 g cebuli
  • 50 g ogórka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu

Dodatkowo do podania:

  • 25 g łososia wędzonego
  • koperek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cukinię odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.

KROK 2:

Startą marchewkę, cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką, ½ łyżeczką soli, pieprzem i cebulą, dokładnie połącz składniki, dodaj starty parmezan.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj porcjami, przy pomocy łyżki, na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.

KROK 4:

Ogórka zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórka wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.

KROK 5:

Placuszki podawaj z sosem tzatziki i łososiem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 456 kcal, czyli 22,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 25,7 g
Tłuszcz 24,4 g
Węglowodany przyswajalne 38,9 g
Błonnik pokarmowy 5,3 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22.5% 48.1% 29.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Warzywa powinny stanowić podstawę każdego posiłku ponieważ są źródłem błonnika i wielu cennych witamin, dodatkowo dodają objętości posiłkom przy niewielkiej energetyczności. Jednak rzadko po nie sięgamy w codziennej diecie, dlatego warto szukać pomysłów jak można zmienić ten trend. Podawanie warzyw w postaci zup, koktajli, placków jest doskonałym sposobem na zwiększenie ilości spożywania warzyw.
  • Placuszki równie dobrze możesz upiec w piekarniku. Jeśli na ostatnie kilka minut pieczenia włączysz funkcję termoobiegu będą równie chrupiące.
  • Placuszki to również rewelacyjny dodatek do gulaszu czy pieczone mięsa.
  • Cukinia to warzywo bardzo niskoenergetyczne, w 100g ma zaledwie 16 kcal, dodatkowo nie ma wyraźnego smaku i sprawdza się zarówno w posiłkach wytrawnych jak i słodkich. Z uwagi na swoje właściwości energetyczne i smakowe, w dietach redukcyjnych może stanowić “wypełniacz” innych posiłków, dodając im objętości i nie wpływający na energetyczność dania. Cukinia to również warzywo lekkostrawne, dlatego znajdzie zastosowanie u osób chorobami przewodu pokarmowego.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.