Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Cukiniowo-marchewkowe placuszki
https://mlecznakuchnia.pl/cukiniowo-marchewkowe-placuszki/

Cukiniowo-marchewkowe placuszki

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Żywieniowcy zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw w ciągu dnia, czyli około 400g. Nie zawsze udaje się te zalecenia zrealizować. Świetnym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw jest przygotowanie z nich delikatnych placuszków, kremów czy sałatek. W tym przypadku placuszki sprawdzą się idealnie jako odżywcza przekąska lub kolacja. Spróbuj koniecznie!

porada dietetyka:

KROK 1:

Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cukinię odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.

KROK 2:

Startą marchewkę, cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką, ½ łyżeczką soli, pieprzem i cebulą, dokładnie połącz składniki, dodaj starty parmezan.

KROK 3:

Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj porcjami, przy pomocy łyżki, na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.

KROK 4:

Ogórka zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórka wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.

KROK 5:

Placuszki podawaj z sosem tzatziki i łososiem.