Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Cukiniowo-marchewkowe placuszki https://mlecznakuchnia.pl/cukiniowo-marchewkowe-placuszki/ |
KROK 1:
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cukinię odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
KROK 2:
Startą marchewkę, cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką, ½ łyżeczką soli, pieprzem i cebulą, dokładnie połącz składniki, dodaj starty parmezan.
KROK 3:
Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj porcjami, przy pomocy łyżki, na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.
KROK 4:
Ogórka zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórka wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.
KROK 5:
Placuszki podawaj z sosem tzatziki i łososiem.