Cukiniowo-marchewkowe placuszki
z wędzonym łososiem i sosem ogórkowym
porcje: 1
kalorie: 456
opis
Żywieniowcy zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw w ciągu dnia, czyli około 400g. Nie zawsze udaje się te zalecenia zrealizować. Świetnym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw jest przygotowanie z nich delikatnych placuszków, kremów czy sałatek. W tym przypadku placuszki sprawdzą się idealnie jako odżywcza przekąska lub kolacja. Spróbuj koniecznie!
składniki
- 60 g cukinii
- 100 g marchewki
- 1 jajko (rozmiar L)
- 30 g mąka orkiszowa pełnoziarnista (1,5 łyżki)
- 10 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
- 10 g tartego parmezanu
- 40 g cebuli
- 50 g ogórka
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
Dodatkowo do podania:
- 25 g łososia wędzonego
- koperek
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cukinię odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody. Marchewkę również zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
KROK 2:
Startą marchewkę, cukinię wymieszaj z jajkiem, mąką, ½ łyżeczką soli, pieprzem i cebulą, dokładnie połącz składniki, dodaj starty parmezan.
KROK 3:
Na patelni rozgrzej olej. Ciasto nakładaj porcjami, przy pomocy łyżki, na rozgrzaną patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.
KROK 4:
Ogórka zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórka wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, szczyptą soli, pieprzem i posiekanym koperkiem.
KROK 5:
Placuszki podawaj z sosem tzatziki i łososiem.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 456 kcal, czyli 22,8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 25,7 g |
Tłuszcz | 24,4 g |
Węglowodany przyswajalne | 38,9 g |
Błonnik pokarmowy | 5,3 g |
każda porcja to: 1/1 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22.5% | 48.1% | 29.4% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Warzywa powinny stanowić podstawę każdego posiłku ponieważ są źródłem błonnika i wielu cennych witamin, dodatkowo dodają objętości posiłkom przy niewielkiej energetyczności. Jednak rzadko po nie sięgamy w codziennej diecie, dlatego warto szukać pomysłów jak można zmienić ten trend. Podawanie warzyw w postaci zup, koktajli, placków jest doskonałym sposobem na zwiększenie ilości spożywania warzyw.
- Placuszki równie dobrze możesz upiec w piekarniku. Jeśli na ostatnie kilka minut pieczenia włączysz funkcję termoobiegu będą równie chrupiące.
- Placuszki to również rewelacyjny dodatek do gulaszu czy pieczone mięsa.
- Cukinia to warzywo bardzo niskoenergetyczne, w 100g ma zaledwie 16 kcal, dodatkowo nie ma wyraźnego smaku i sprawdza się zarówno w posiłkach wytrawnych jak i słodkich. Z uwagi na swoje właściwości energetyczne i smakowe, w dietach redukcyjnych może stanowić “wypełniacz” innych posiłków, dodając im objętości i nie wpływający na energetyczność dania. Cukinia to również warzywo lekkostrawne, dlatego znajdzie zastosowanie u osób chorobami przewodu pokarmowego.