Chrupiące, serowe frytki z piekarnika

z domowym sosem a’la majonez

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 317.5

udostępnij

opis

Tradycyjne frytki smażone w gorącym tłuszczu są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, a te z piekarnika smakują jak zwyczajne pieczone ziemniaki? Wcale nie musi tak być. Mam dla Ciebie przepis na serową wersję pieczonych frytek, które skradną Twoje kubki smakowe. Dodatkowo przygotuj domowy majonez z serka wiejskiego.

składniki

Frytki:

  • 300 g ziemniaków
  • 30 g tartego parmezanu
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Majonez:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 10 g musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • pergamin, papier do pieczenia

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki, następnie zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie z ziemniaków odlej wodę, zalej ponownie zimną wodą, zamieszaj, wodę odlej a ziemniaki osusz ręcznikiem papierowym.

KROK 2:

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

KROK 3:

Osuszone ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i tartym parmezanem. Tak przygotowane frytki wyłóż na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 15 minut z funkcją góra-dół. Po tym czasie przemieszaj frytki, a piekarnik nastaw na ostatnie 7 minut na funkcję termoobieg.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj majonez. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz.

KROK 5

Serek wiejski zmiksuj blenderem na gładką konsystencję, dodaj ugotowane jajko, musztardę, szczyptę soli i pieprz, zmiksuj ponownie.

KROK 6:

Upieczone frytki podawaj z majonezem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 317,5 kcal, czyli 15,9% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 11,9 g
Tłuszcz 8,6 g
Węglowodany przyswajalne 33,5 g
Błonnik pokarmowy 3,3 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

15% 24% 61%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jeśli nie masz parmezanu doskonale sprawdzi się tarty ser cheddar.
  • Majonez nie jest najzdrowszym sosem. Oczywiście można go wkomponować w racjonalne żywienie, natomiast ten tradycyjny poza walorami smakowymi dostarcza do naszego organizmu jedynie sporą porcję tłuszczu. Propozycja domowego majonezu z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla smakoszy tego sosu. W 100g tego sosu znajdziemy aż 15 g białka i zaledwie 8 g tłuszczu, przy czym w tradycyjnym majonezie w 100g produktu znajdziemy aż 75 g tłuszczu.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.