Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Chrupiące, serowe frytki z piekarnika https://mlecznakuchnia.pl/chrupiace-serowe-frytki-z-piekarnika/ |
KROK 1:
Ziemniaki obierz i pokrój w słupki, następnie zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie z ziemniaków odlej wodę, zalej ponownie zimną wodą, zamieszaj, wodę odlej a ziemniaki osusz ręcznikiem papierowym.
KROK 2:
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
KROK 3:
Osuszone ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i tartym parmezanem. Tak przygotowane frytki wyłóż na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 15 minut z funkcją góra-dół. Po tym czasie przemieszaj frytki, a piekarnik nastaw na ostatnie 7 minut na funkcję termoobieg.
KROK 4:
W międzyczasie przygotuj majonez. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
KROK 5
Serek wiejski zmiksuj blenderem na gładką konsystencję, dodaj ugotowane jajko, musztardę, szczyptę soli i pieprz, zmiksuj ponownie.
KROK 6:
Upieczone frytki podawaj z majonezem.