Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Chrupiące, serowe frytki z piekarnika
https://mlecznakuchnia.pl/chrupiace-serowe-frytki-z-piekarnika/

Chrupiące, serowe frytki z piekarnika

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Frytki:

Majonez:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Tradycyjne frytki smażone w gorącym tłuszczu są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, a te z piekarnika smakują jak zwyczajne pieczone ziemniaki? Wcale nie musi tak być. Mam dla Ciebie przepis na serową wersję pieczonych frytek, które skradną Twoje kubki smakowe. Dodatkowo przygotuj domowy majonez z serka wiejskiego.

porada dietetyka:

KROK 1:

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki, następnie zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie z ziemniaków odlej wodę, zalej ponownie zimną wodą, zamieszaj, wodę odlej a ziemniaki osusz ręcznikiem papierowym.

KROK 2:

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

KROK 3:

Osuszone ziemniaki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i tartym parmezanem. Tak przygotowane frytki wyłóż na blachę i wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 15 minut z funkcją góra-dół. Po tym czasie przemieszaj frytki, a piekarnik nastaw na ostatnie 7 minut na funkcję termoobieg.

KROK 4:

W międzyczasie przygotuj majonez. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz.

KROK 5

Serek wiejski zmiksuj blenderem na gładką konsystencję, dodaj ugotowane jajko, musztardę, szczyptę soli i pieprz, zmiksuj ponownie.

KROK 6:

Upieczone frytki podawaj z majonezem.