Chrupiące kanapki z pastą z groszku,

awokado i sera feta

fot. Patrycja Kulczycka
5
(1)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 320

udostępnij

opis

Zielony groszek nie tylko w duecie z marchewką smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka minut by wyczarować z niego aromatyczną, pełną witamin pastę kanapkową, która sprawdzi się jako dodatek do kanapek, pity czy jako przystawka podczas spotkania ze znajomymi.

składniki

  • 140 g chleba żytniego
  • 150 g mrożonego, zielonego groszku
  • 50 g awokado
  • 50 g sera feta
  • 1/4 pęczka świeżej mięty
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól i pieprz

Do podania:

  • kiełki
  • rukola
  • ulubione warzywa

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

W rondelku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do wrzątku wrzuć mrożony groszek, gotuj przez 2-3 minuty, po czym odlej wodę, a groszek przepłucz zimną wodą.

KROK 2:

Awokado obierz i ugnieć widelcem z serem feta, dodaj łyżeczkę soku z limonki, szczyptę soli, pieprz i liście świeżej mięty, całość zmiksuj na jednolitą pastę. Podawaj na pieczywie z ulubionymi warzywami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 320 kcal, czyli 16 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 14,5 g
Tłuszcz 9,5 g
Węglowodany przyswajalne 48,7 g
Błonnik pokarmowy 9,3 g

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18% 27% 55%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Jesteś na diecie redukcyjnej i unikasz pieczywa bo chodzą słuchy, że to właśnie ono tuczy? Już nie musisz rezygnować z ulubionego i szybkiego posiłku jakim są kanapki. Kanapki mogą stanowić rewelacyjny, sycący posiłek jeśli będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
  • Po pierwsze: dobór pieczywa. Pieczywo jest źródłem węglowodanów i może być wartościowe jeśli wybierzemy jego odpowiedni rodzaj. Warto wybrać żytnie, graham lub pełnoziarniste dzięki czemu dostarczymy większej ilości błonnika, dodatkowo będą źródłem witamin z grupy B.
  • Po drugie: komponując kanapki pamiętaj o źródle białka to ono nadaje posiłkowi sytości. W tym przypadku groszek i ser feta będą dostarczały białka.
  • Groszek oprócz tego, że stanowi źródło białka jest również zasobny w kwas foliowy oraz witaminę K, B9 i witaminę C. Ta ostatnia to cenne antyoksydanty- polifenole, które w naszym organizmie działają jak miotełka eliminując ryzyko chorób cywilizacyjnych.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.