Chrupiące, bezglutenowe gofry twarogowe

z owocami i prażonymi migdałami

fot. Patrycja Kulczycka
3.6
(7)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 291.7

udostępnij

opis

Idealnie chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, takie właśnie są gofry twarogowe. Możesz je z powodzeniem podawać na słodko i wytrawnie. Idealnie sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie jak i przekąskę do szkoły lub pracy. Wymieniaj dodatki i znajdź swoją idealną śniadaniową wersję.

składniki

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 70 g mąki jaglanej pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 60 ml mleka 2% tłuszczu
  • 20 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do podania:

  • sezonowe owoce
  • 10 g płatków migdałowych
  • 10 g syropu z agawy
  • 100 g jogurtu naturalnego

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, olejem, szczyptą soli i mlekiem. Ciasto odstaw na 5 minut.

KROK 2:

W międzyczasie nagrzej gofrownicę.

KROK 3:

Płytki gofrownicy delikatnie posmaruj olejem, następnie wlewaj porcjami ciasto na gofry, smaż na najwyższej mocy gofrownicy około 5-7 minut.

KROK 4:

Owoce dokładnie umyj i pokrój. Płatki migdałowe upraż na beztłuszczowej patelni.

KROK 5:

Gofry podawaj z jogurtem, owocami, płatkami migdałowymi i syropem z agawy.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 291,7 kcal, czyli 15,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 16,3 g
Tłuszcz 9,7 g
Węglowodany przyswajalne 35,3 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

22% 30% 48%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Dodatek produktów białkowych do posiłków zwiększa sytość posiłku oraz zmniejsza wchłanianie węglowodanów z posiłku, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • Jeśli nie masz pod ręką mąki jaglanej, nic nie szkodzi, gofry z powodzeniem wyjdą z każdą inną mąką.
  • Jeśli chcesz podawać gofry na słono, nie dodawaj do ciasta słodzidła.
  • Gofry możesz podawać z różnymi owocami, masłem orzechowym czy orzechami.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 3.6 / 5. Liczba głosów: 7

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.