Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Chrupiące, bezglutenowe gofry twarogowe
https://mlecznakuchnia.pl/chrupiace-bezglutenowe-gofry-twarogowe/

Chrupiące, bezglutenowe gofry twarogowe

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Do podania:

_kazda_porcja_to1/3

krótki opis:

Idealnie chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, takie właśnie są gofry twarogowe. Możesz je z powodzeniem podawać na słodko i wytrawnie. Idealnie sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie jak i przekąskę do szkoły lub pracy. Wymieniaj dodatki i znajdź swoją idealną śniadaniową wersję.

porada dietetyka:

KROK 1:

Twaróg zmiksuj blenderem z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, olejem, szczyptą soli i mlekiem. Ciasto odstaw na 5 minut.

KROK 2:

W międzyczasie nagrzej gofrownicę.

KROK 3:

Płytki gofrownicy delikatnie posmaruj olejem, następnie wlewaj porcjami ciasto na gofry, smaż na najwyższej mocy gofrownicy około 5-7 minut.

KROK 4:

Owoce dokładnie umyj i pokrój. Płatki migdałowe upraż na beztłuszczowej patelni.

KROK 5:

Gofry podawaj z jogurtem, owocami, płatkami migdałowymi i syropem z agawy.