Chrupiące, bezglutenowe gofry twarogowe
z owocami i prażonymi migdałami
porcje: 3
kalorie: 291.7
opis
Idealnie chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, takie właśnie są gofry twarogowe. Możesz je z powodzeniem podawać na słodko i wytrawnie. Idealnie sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie jak i przekąskę do szkoły lub pracy. Wymieniaj dodatki i znajdź swoją idealną śniadaniową wersję.
składniki
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko (rozmiar L)
- 70 g mąki jaglanej pełnoziarnistej lub zwykłej
- 60 ml mleka 2% tłuszczu
- 20 g cukru pudru lub ksylitolu
- 10 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do podania:
- sezonowe owoce
- 10 g płatków migdałowych
- 10 g syropu z agawy
- 100 g jogurtu naturalnego
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Twaróg zmiksuj blenderem z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia, olejem, szczyptą soli i mlekiem. Ciasto odstaw na 5 minut.
KROK 2:
W międzyczasie nagrzej gofrownicę.
KROK 3:
Płytki gofrownicy delikatnie posmaruj olejem, następnie wlewaj porcjami ciasto na gofry, smaż na najwyższej mocy gofrownicy około 5-7 minut.
KROK 4:
Owoce dokładnie umyj i pokrój. Płatki migdałowe upraż na beztłuszczowej patelni.
KROK 5:
Gofry podawaj z jogurtem, owocami, płatkami migdałowymi i syropem z agawy.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 291,7 kcal, czyli 15,1% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 16,3 g |
Tłuszcz | 9,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 35,3 g |
Błonnik pokarmowy | 1,5 g |
każda porcja to: 1/3 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
22% | 30% | 48% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Dodatek produktów białkowych do posiłków zwiększa sytość posiłku oraz zmniejsza wchłanianie węglowodanów z posiłku, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
- Jeśli nie masz pod ręką mąki jaglanej, nic nie szkodzi, gofry z powodzeniem wyjdą z każdą inną mąką.
- Jeśli chcesz podawać gofry na słono, nie dodawaj do ciasta słodzidła.
- Gofry możesz podawać z różnymi owocami, masłem orzechowym czy orzechami.