Chrupiąca sałatka z mozzarellą

i dodatkiem borówek oraz rzodkiewek

fot. Patrycja Kulczycka
5
(3)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10-15 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 330.5

udostępnij

opis

W upalne dni nie zawsze jest chęć na ciepłe posiłki. W tym czasie na ratunek przychodzą sałatki, które dają nieograniczone możliwości łączenia smaków. Niezwykle smaczne, różnorodne i ekspresowe w przygotowaniu pozwolą na dostarczenie organizmowi niezbędnej porcji warzyw. Dodatek ulubionego sera sprawi, że sałatka będzie nie tylko atrakcyjnym ale również sycącym posiłkiem. Połączenie borówki i włoskiej mozzarelli burraty to istna eksplozja smaków, koniecznie wypróbuj!

składniki

  • 125 g sera mozzarella burrata
  • 100 g rzodkiewek
  • 150 g pomidorków koktajlowych lub truskawkowych
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g zielonego ogórka
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść świeżej bazylii
  • mix sałat dowolna ilość

Dodatkowo do podania:

  • 5 g orzeszków pinii lub nasion słonecznika

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa dokładnie umyj. Pomidorki przekrój na pół, ogórka obierz i pokrój w półksiężyce. Rzodkiewkę pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

Bazylię dokładniej posiekaj lub zmiksuj w blenderze, następnie wymieszaj z oliwą, łyżką zimnej wody, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzem.

Krok 3

W miseczce ułóż dowolną ilość mixu sałat lub ulubionej sałaty (najlepiej około 2 garstki), dodaj pokrojone warzywa, umytą borówkę, piórka cebuli, sałatkę polej dressingiem i posyp orzeszkami lub nasionami słonecznika. Na wierzch ułóż porcję burraty.  Sałatkę możeż podać z grzanką pełnoziarnistego pieczywa.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 330,5 kcal czyli 16,5 % energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 8,4 g
Tłuszcz 26,5 g
Węglowodany przyswajalne 17,5 g
Błonnik pokarmowy 12,5 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

10.2% 72.2% 17.6%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Burrata to świeży włoski ser podpuszczkowy z mleka krowiego z aksamitnym serkiem straciatella w środku. Ser ten wywodzi się z Apulii, charakteryzuje się wyjątkową świeżością, z krótkim terminem przydatności do spożycia. Smak i delikatność zachwyca, ale osoby będące w procesie redukcji nie powinny sięgać po ten ser zbyt często. Oprócz charakterystycznego smaku burrata zawiera znaczną ilość tłuszczu, bo aż 23 g w 100 g produktu. Jeśli zależy tobie na ograniczeniu znacznej ilości kalorii a jednocześnie skosztowaniu połączenia borówki z mozzarellą możesz wybrać mozzarellę light, ma ona 8,5 g tłuszczu w 100g produktu, a dodatkowo prawie dwa razy więcej białka.
  • Jeśli chcesz by sałatka nasyciła cię na dłużej, dodaj do niej grzankę ulubionego pełnoziarnistego pieczywa.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.