Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Chrupiąca sałatka z mozzarellą
https://mlecznakuchnia.pl/chrupiaca-salatka-z-mozzarella/

Chrupiąca sałatka z mozzarellą

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo do podania:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

W upalne dni nie zawsze jest chęć na ciepłe posiłki. W tym czasie na ratunek przychodzą sałatki, które dają nieograniczone możliwości łączenia smaków. Niezwykle smaczne, różnorodne i ekspresowe w przygotowaniu pozwolą na dostarczenie organizmowi niezbędnej porcji warzyw. Dodatek ulubionego sera sprawi, że sałatka będzie nie tylko atrakcyjnym ale również sycącym posiłkiem. Połączenie borówki i włoskiej mozzarelli burraty to istna eksplozja smaków, koniecznie wypróbuj!

porada dietetyka:

Krok 1

Warzywa dokładnie umyj. Pomidorki przekrój na pół, ogórka obierz i pokrój w półksiężyce. Rzodkiewkę pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

Bazylię dokładniej posiekaj lub zmiksuj w blenderze, następnie wymieszaj z oliwą, łyżką zimnej wody, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzem.

Krok 3

W miseczce ułóż dowolną ilość mixu sałat lub ulubionej sałaty (najlepiej około 2 garstki), dodaj pokrojone warzywa, umytą borówkę, piórka cebuli, sałatkę polej dressingiem i posyp orzeszkami lub nasionami słonecznika. Na wierzch ułóż porcję burraty.  Sałatkę możeż podać z grzanką pełnoziarnistego pieczywa.