Chrupiąca sałatka z jarmużem,

burratą i orzechami włoskimi

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 15-30

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 291

udostępnij

opis

Jarmuż to bogactwo antyoksydantów i folianów, roślina kapustna niestety nieco zapomniana, ale w ostatnim czasie wraca na salony. Liście jarmużu można spożywać na surowo, duszone lub zrobić z niego odżywcze i chrupiące chipsy. Tym razem propozycja sałatkowa, która idealnie komponuje się z zapiekaną szynka parmeńską, soczystą brzoskwinia i delikatnią burratą.

składniki

  • 65 g mozzarelli burrata
  • 1 średnia brzoskwinia
  • 40 g szynki parmeńskiej
  • 100 g zielonego ogórka
  • 200 g pomidorków cherry
  • sok z limonki
  • 5 g miodu
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 10 g musztardy francuskiej
  • 10 g orzechów włoskich
  • garść jarmużu

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Szynkę parmeńską ułóż pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut. Po wyjęciu wystudź i połam na kawałki.

KROK 2:

Od jarmużu odłam zdrewniałe końce, liście porwij na mniejsze kawałki. ogórka pokrój w półksiężyce, pomidorki przekrój na pół.

KROK 3:

Brzoskwinie pokrój na plasterki. Kawałki brzoskwini zgrilluj na beztłuszczowej patelni grillowej.

KROK 4:

Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i sokiem z limonki, dopraw delikatnie szczyptą pieprzu.

KROK 5:

Na talerzu ułóż jarmuż, dodaj komosę, pokrojonego ogórka, pomidorki, brzoskwinię, połamaną szynkę parmeńską, całość skrop dressingiem, posyp pokruszoną mozzarellą burrata i posiekanymi orzechami.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 291 kcal, czyli 14,6% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 12,1 g
Tłuszcz 21,4 g
Węglowodany przyswajalne 15,7 g
Błonnik pokarmowy 3,4 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

16.6% 59% 24.4%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Włoska burrata, kremowa sakiewka wypełniona delikatną i słodką śmietanką, pochodzi z włoskiego regionu Apulia. Coraz częściej można ją spotkać na sklepowych półkach, ceniona za delikatnie słodki i aksamitny smak pasuje do wielu dań z wykorzystaniem makaronów, sałatek czy pieczywa. Mozzarella burrata jest serem pełnotłustym i zjadając 100g tego produktu dostarczamy aż 23 g tłuszczu. Dlatego jeśli chcesz ograniczyć energetyczność sałatki i tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu, wykorzystaj mozzarellę typu light.
  • Jarmuż, to jedna z najstarszych odmian kapusty dzikiej. Częścią jadalna są długie, owalne liście bogactwo β-karotenu, folianów, witaminy C ale także potasu. Jarmuż zasobny jest również w sulforafan, substancję o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Zawarte w jarmużu flawonoidy wykazują działanie opóźniające procesy starzenia.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.