Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Chrupiąca sałatka z jarmużem,
https://mlecznakuchnia.pl/chrupiaca-salatka-z-jarmuzem/

Chrupiąca sałatka z jarmużem,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Jarmuż to bogactwo antyoksydantów i folianów, roślina kapustna niestety nieco zapomniana, ale w ostatnim czasie wraca na salony. Liście jarmużu można spożywać na surowo, duszone lub zrobić z niego odżywcze i chrupiące chipsy. Tym razem propozycja sałatkowa, która idealnie komponuje się z zapiekaną szynka parmeńską, soczystą brzoskwinia i delikatnią burratą.

porada dietetyka:

KROK 1:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Szynkę parmeńską ułóż pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut. Po wyjęciu wystudź i połam na kawałki.

KROK 2:

Od jarmużu odłam zdrewniałe końce, liście porwij na mniejsze kawałki. ogórka pokrój w półksiężyce, pomidorki przekrój na pół.

KROK 3:

Brzoskwinie pokrój na plasterki. Kawałki brzoskwini zgrilluj na beztłuszczowej patelni grillowej.

KROK 4:

Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i sokiem z limonki, dopraw delikatnie szczyptą pieprzu.

KROK 5:

Na talerzu ułóż jarmuż, dodaj komosę, pokrojonego ogórka, pomidorki, brzoskwinię, połamaną szynkę parmeńską, całość skrop dressingiem, posyp pokruszoną mozzarellą burrata i posiekanymi orzechami.