Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Chrupiąca sałatka z jarmużem, https://mlecznakuchnia.pl/chrupiaca-salatka-z-jarmuzem/ |
KROK 1:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Szynkę parmeńską ułóż pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem, wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10-15 minut. Po wyjęciu wystudź i połam na kawałki.
KROK 2:
Od jarmużu odłam zdrewniałe końce, liście porwij na mniejsze kawałki. ogórka pokrój w półksiężyce, pomidorki przekrój na pół.
KROK 3:
Brzoskwinie pokrój na plasterki. Kawałki brzoskwini zgrilluj na beztłuszczowej patelni grillowej.
KROK 4:
Oliwę wymieszaj z miodem, musztardą i sokiem z limonki, dopraw delikatnie szczyptą pieprzu.
KROK 5:
Na talerzu ułóż jarmuż, dodaj komosę, pokrojonego ogórka, pomidorki, brzoskwinię, połamaną szynkę parmeńską, całość skrop dressingiem, posyp pokruszoną mozzarellą burrata i posiekanymi orzechami.