Chrupiąca quesadilla z ciecierzycą,
mozzarellą i guacamole
porcje: 2
kalorie: 568
opis
Danie kuchni meksykańskiej, które w kilka minut możesz przygotować w domowym zaciszu. Quesadilla, to tortilla zapiekana z serem, mięsem, fasolą, tym razem w wersji wegetariańskiej. Aromatyczna papryka, słodycz dojrzałego pomidora, ciecierzyca z ciągnącą się mozzarellą, zapieczone w chrupiącej tortilli. Przygotuj do tego guacamole i przenieś się w podróż do Meksyku.
składniki
- 2 szt. tortilli pełnoziarnistej
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g pomidora
- 120 g ciecierzycy konserwowej
- 50 g czerwonej cebuli
- 5 g oliwy z oliwek
- 120 g mozzarelli
- kolendra
- 1 ząbek czosnku
- ostra papryka
Guacamole:
- 100 g dojrzałego awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- liście świeżej kolendry
- szczypta soli i pieprzu
przygotowanie krok po kroku
KROK 1:
Cebule posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidora również. Ciecierzycę odlej z zalewy. Na patelni podduś posiekaną cebulkę wraz z pomidorem i papryką, następnie dodaj posiekany czosnek, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżki ostrej papryki i liście kolendry. Na koniec dodaj ciecierzycę, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty.
KROK 2:
Tortillę ułóż na talerzu, połowę posyp porcją pokruszonej mozzarelli, następnie dodaj farsz z ciecierzycą, posyp mozzarellą, tortillę złóż na pół i zapiecz na beztłuszczowej patelni.
KROK 3:
W międzyczasie awokado zmiksuj blenderem z ząbkiem czosnku, 2 łyżeczkami soku z limonki, szczyptą soli, pieprzem i kolendrą.
KROK 4:
Tortillę podawaj z guacamole.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 568 kcal, czyli 28,4% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 23,8 g |
Tłuszcz | 32,7 g |
Węglowodany przyswajalne | 37 g |
Błonnik pokarmowy | 8 g |
każda porcja to: 1/2 przepisu
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
16.8% | 52% | 31.2% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk
- Uwaga! Ciecierzyca jak inne nasiona roślin strączkowych może powodować wzdęcia, szczególnie u osób, które na co dzień nie jadają tego typu produktów lub borykają się z problemami trawiennymi. Ważne jest odpowiednie gotowanie ciecierzycy, najlepiej w dużej ilości wody i pod otwartą pokrywką, opcjonalnie można do gotowania dodać liście laurowe, kminek lub majeranek. Jeśli chcesz zwiększyć ilość strączków w diecie pamiętaj by stopniowo zwiększać podaż tych produktów.
- Ciecierzyca konserwowa jednak będzie bardziej strawna dla osób, które na co dzień nie jedzą zbyt dużo nasion roślin strączkowych.
- Jeśli nie lubisz lub źle się czujesz po nasionach roślin strączkowych, zamiast ciecierzycy do papryki i pomidora możesz dodać mielone mięso z indyka.
- jeśli chcesz zmniejszyć ilość energii dostarczanej z daniem możesz zrezygnować z przygotowania guacamole.
- Tortillę równie dobrze co na patelni można zapiekać w piekarniku.