Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Chrupiąca quesadilla z ciecierzycą,
https://mlecznakuchnia.pl/chrupiaca-quesadilla-z-ciecierzyca/

Chrupiąca quesadilla z ciecierzycą,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Guacamole:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Danie kuchni meksykańskiej, które w kilka minut możesz przygotować w domowym zaciszu. Quesadilla, to tortilla zapiekana z serem, mięsem, fasolą, tym razem w wersji wegetariańskiej. Aromatyczna papryka, słodycz dojrzałego pomidora, ciecierzyca z ciągnącą się mozzarellą, zapieczone w chrupiącej tortilli. Przygotuj do tego guacamole i przenieś się w podróż do Meksyku.

porada dietetyka:

KROK 1:

Cebule posiekaj, paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidora również. Ciecierzycę odlej z zalewy. Na patelni podduś posiekaną cebulkę wraz z pomidorem i papryką, następnie dodaj posiekany czosnek, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżki ostrej papryki i liście kolendry. Na koniec dodaj ciecierzycę, wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty.

KROK 2:

Tortillę ułóż na talerzu, połowę posyp porcją pokruszonej mozzarelli, następnie dodaj farsz z ciecierzycą, posyp mozzarellą, tortillę złóż na pół i zapiecz na beztłuszczowej patelni.

KROK 3:

W międzyczasie awokado zmiksuj blenderem z ząbkiem czosnku, 2 łyżeczkami soku z limonki, szczyptą soli, pieprzem i kolendrą.

KROK 4:

Tortillę podawaj z guacamole.