Chłodnik buraczany na kefirze i skyrze

z ogórkiem świeżym i kiszonym oraz jajkiem i fetą

fot. Dorota Osóbka
5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10 min.

porcjeporcje: 3

kaloriekalorie: 290

udostępnij

opis

Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z pieczonych lub gotowanych buraków to danie idealne na upalne dni. Nie tylko syci, ale też znakomicie orzeźwia i gasi pragnienie. A do tego jeszcze rewelacyjnie wygląda – intensywny kolor zwraca uwagę i zachęca do spróbowania. Doskonale smakuje z dodatkiem jajka na twardo i pokrojonej na małe kawałki fety. Bazą chłodnika jest połączenie dwóch niskokalorycznych i bogatych w białko produktów mlecznych - kefiru oraz naturalnego skyru czyli jogurtu islandzkiego. W składzie jest też mnóstwo koperku, szczypiorek oraz duża ilość ogórka. Dodałam nie tylko świeży, ale także kwaśny kiszony ogórek, dzięki czemu chłodnik smakuje naprawdę wyjątkowo. Jest tak smaczny, że niebywale szybko znika z talerzy. I zawsze pozostaje pytanie… „dlaczego znów za mało go zrobiłam?” ;)

składniki

  • 400 g kefiru (trochę więcej niż 1,5 szklanki)
  • 250 g skyru naturalnego 0% tłuszczu (3/4 dużego opakowania)
  • 250 g pieczonych lub gotowanych buraków (możesz kupić gotowe lub upiec/ugotować samodzielnie)
  • 250 g obranego ogórka (1,5 średniego ogórka typu wąż lub 4-5 ogórków gruntowych)
  • 120 g ogórków kiszonych (2 sztuki średniej wielkości)
  • około 60 ml wody z kiszonych ogórków (ilość możesz trochę zwiększyć lub zmniejszyć zależnie od kwaśności ogórków i preferencji smakowych)
  • 30 g szczypiorku (1 mały pęczek)
  • 30 g koperku, bez grubych łodyżek (1 mały pęczek)
  • 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • sól i pieprz (najlepiej biały) – do smaku

Dodatkowo do podania:

  • 50 g sera typu feta, może być ser w kostce albo dla wygodny, możesz kupić ser już pokrojony na małe kosteczki
  • 3 jajka ugotowane na twardo, rozmiar M (czyli po 1 jajku na każdą porcję)

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kefir oraz skyr naturalny powinny być zimne, mocno schłodzone w lodówce. Pozostałe składniki (pieczone buraki oraz ogórki świeże i kiszone) także dobrze jest wcześniej włożyć do lodówki i schłodzić.

Krok 2

Świeżego ogórka obierz ze skórki. Umyj i osusz zieleninę (koperek i szczypiorek). Jeśli do chłodnika chcesz dodać czosnek to 1-2 ząbki obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli.

Krok 3

Do pojemnika blendera włóż pokrojone na mniejsze części pieczone lub gotowane buraki oraz świeże i kiszone ogórki. Dodaj kefir, skyr i połowę zaplanowanej ilości wody z kiszonych ogórków. Wszystko bardzo dokładnie zmiksuj tak, by konsystencja była jednolita. Dodaj pokrojony drobno koperek i szczypiorek oraz ewentualnie roztarty wcześniej czosnek. Dokładnie wymieszaj. Spróbuj i dodaj tyle wody z kiszenia ogórków, by uzyskać idealną kwaśność. Całość dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 4

Gotowy chłodnik wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę (lub dłużej). Chłodnik najlepiej smakuje schłodzony, po kilku godzinach od przygotowania, kiedy smaki dobrze się ze sobą połączą.

Krok 5

Tuż przed podaniem chłodnik przelej do głębokich talerzy lub miseczek. Podawaj z dodatkiem połówek jajka na twardo oraz pokrojonej w małe kosteczki fety. Możesz też udekorować powierzchnię chłodnika pokrojonym w drobniutką kosteczkę ogórkiem i drobno posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 290 kcal czyli 14,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 26,6 g
Tłuszcz 11,4 g
Węglowodany przyswajalne 19 g
Błonnik pokarmowy 2,9 g

każda porcja to: 1/3 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

36.7% 35.4% 27.9%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Ten pyszny chłodnik podany razem z jajkiem i serem typu feta to pełnowartościowy posiłek, który doskonale sprawdzi się jako lekka, a jednocześnie sycąca kolacja. Jest nie tylko smaczny, ale też bardzo orzeźwiający dlatego świetnie zda egzamin również jako niewielki, zdrowy lunch w upalne dni. Nie obciąży żołądka i pomoże wyregulować pracę przewodu pokarmowego. Duża ilość pełnowartościowego białka (z produktów mlecznych i jajka) oraz tłuszcz zawarty w żółtku jaja oraz serze feta, obniżają indeks glikemiczny gotowanego/pieczonego buraka i dają długotrwałe poczucie sytości. Danie jest bogate w witaminy z grupy B (szczególnie B12, B2 i kwas foliowy) oraz składniki mineralne, zwłaszcza w wapń – 1 porcja z dodatkiem fety i jajka pokrywa około połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek większości osób.
  • Chłodnik możesz zjeść też bez dodatków. 1 porcja bez jajka i fety to tylko 175 kcal, zaledwie 3 g tłuszczu i aż 17,6 g białka. Taki posiłek doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąska w trakcie upałów.
  • Chłodnik najlepiej przygotować ze składników dobrze schłodzonych, trzymanych wcześniej w lodówce. Pieczenie buraków zajmuje sporo czasu, więc warto piec je od razu w większej ilości, najlepiej przy okazji przygotowania innych dań z piekarnika. Pieczone buraki możesz przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniczku w lodówce i systematycznie wykorzystywać do różnych potraw (kilka ciekawych pomysłów znajdziesz także na naszym serwisie). Warto, bo przygotowanie chłodnika z wcześniej upieczonych buraków zajmie Ci tylko kilka minut.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.