Burger z kotletem z cukinii,

sosem ogórkowym i warzywami

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 30-45 min.

porcjeporcje: 1

kaloriekalorie: 589

udostępnij

opis

Tradycyjny burger z kultowej amerykańskiej restauracji to nic innego, jak sztuczna bułka z ociekającym tłuszczem mięsem, cebulą i majonezowym sosem. Nic wartościowego i smacznego. Burger z kotletem z cukinii to ekspresowe, lekkie danie, które może tylko z nazwy przypomina tradycyjny fast food. Jest pożywny i lekki, idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie kolacji lub obiadu.

składniki

  • 1 bułka z ziarnami (około 70g)
  • 100 g cukinii
  • 20 g cebuli
  • 40 g mozzarelli
  • 1/2 szt. jajka
  • 10 g tartego parmezanu
  • 15 g płatków owsianych
  • 100 g pomidora
  • 40 g ogórka
  • 5 g oliwy z oliwek
  • sałata
  • 1 ząbek czosnku

Sos ogórkowy:

  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 15 g majonezu light
  • 50 g ogórka kiszonego
  • koperek

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

Cukinię zetrzyj na tarce, następnie przełóż na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Startą cukinię wymieszaj z połową rozmieszanego jajka, parmezanem i płatkami owsianymi. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i startym czosnkiem. Mozzarellę pokrój na plasterki.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę. Ułóż porcję ciasta z cukinii, formując kotlet. Na wierzch ułóż mozzarellę i przykryj drugą porcją ciasta. Takiego kotleta smaż z obu stron na wolnym ogniu.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj sos. Ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem, posiekanym koperkiem i startym na tarce ogórkiem, dopraw szczyptą soli i pieprzem.

KROK 4:

Bułkę przekrój na pół. Pomidora, ogórka pokrój na plasterki. Połowę bułki posmaruj porcją sosu, następnie ułóż sałatę, kotlet z cukinii, warzywa, całość polej sosem i przykryj drugą częścią bułki.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 589 kcal, czyli 29,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 27 g
Tłuszcz 28,2 g
Węglowodany przyswajalne 53 g
Błonnik pokarmowy 8 g

każda porcja to: 1/1 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

18% 43% 39%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Parmezan, twardy ser podpuszczkowy najczęściej wykorzystywany w kuchni włoskiej. To bogactwo wapnia, cynku i jodu ale również sodu. Parmezan ze względu na swoje walory smakowe idealnie nadaje się jako dodatek do makaronów. Z uwagi na duży udział sodu w parmezanie, szczególną ostrożność w jego spożyciu powinny zachować osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym.
  • Mozzarella miękki ser z produkowany z mleka, charakterystyczny dla kuchni włoskiej, idealnie się rozpuszcza i nie ma wyraźnego smaku, dlatego świetnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju zapiekanek.
  • Cukinia to lekkostrawne, niskoenergetyczne warzywo, neutralne w smaku dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do dań zarówno wytrawnych jak i na słodko. Dzięki dodatkowi cukinii do dania zyskuje się objętość bez znacznego podniesienia kaloryczności posiłku. Cukinia to świetne warzywo dla osób na diecie redukcyjnej chcących zwiększyć objętość posiłku, jest również lekkostrawna dlatego sprawdzi się u osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.