Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Burger z kotletem z cukinii, https://mlecznakuchnia.pl/burger-z-kotletem-z-cukinii/ |
KROK 1:
Cukinię zetrzyj na tarce, następnie przełóż na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Startą cukinię wymieszaj z połową rozmieszanego jajka, parmezanem i płatkami owsianymi. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i startym czosnkiem. Mozzarellę pokrój na plasterki.
KROK 2:
Na patelni rozgrzej oliwę. Ułóż porcję ciasta z cukinii, formując kotlet. Na wierzch ułóż mozzarellę i przykryj drugą porcją ciasta. Takiego kotleta smaż z obu stron na wolnym ogniu.
KROK 3:
W międzyczasie przygotuj sos. Ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem, posiekanym koperkiem i startym na tarce ogórkiem, dopraw szczyptą soli i pieprzem.
KROK 4:
Bułkę przekrój na pół. Pomidora, ogórka pokrój na plasterki. Połowę bułki posmaruj porcją sosu, następnie ułóż sałatę, kotlet z cukinii, warzywa, całość polej sosem i przykryj drugą częścią bułki.