Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Burger z kotletem z cukinii,
https://mlecznakuchnia.pl/burger-z-kotletem-z-cukinii/

Burger z kotletem z cukinii,

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

skladniki:

Sos ogórkowy:

_kazda_porcja_to1/1

krótki opis:

Tradycyjny burger z kultowej amerykańskiej restauracji to nic innego, jak sztuczna bułka z ociekającym tłuszczem mięsem, cebulą i majonezowym sosem. Nic wartościowego i smacznego. Burger z kotletem z cukinii to ekspresowe, lekkie danie, które może tylko z nazwy przypomina tradycyjny fast food. Jest pożywny i lekki, idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie kolacji lub obiadu.

porada dietetyka:

KROK 1:

Cukinię zetrzyj na tarce, następnie przełóż na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Startą cukinię wymieszaj z połową rozmieszanego jajka, parmezanem i płatkami owsianymi. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i startym czosnkiem. Mozzarellę pokrój na plasterki.

KROK 2:

Na patelni rozgrzej oliwę. Ułóż porcję ciasta z cukinii, formując kotlet. Na wierzch ułóż mozzarellę i przykryj drugą porcją ciasta. Takiego kotleta smaż z obu stron na wolnym ogniu.

KROK 3:

W międzyczasie przygotuj sos. Ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jogurt wymieszaj z majonezem, posiekanym koperkiem i startym na tarce ogórkiem, dopraw szczyptą soli i pieprzem.

KROK 4:

Bułkę przekrój na pół. Pomidora, ogórka pokrój na plasterki. Połowę bułki posmaruj porcją sosu, następnie ułóż sałatę, kotlet z cukinii, warzywa, całość polej sosem i przykryj drugą częścią bułki.