Błyskawiczny chłodnik ogórkowo-cukiniowy

z dodatkiem mięty i wędzonego twarogu

fot. Dorota Osóbka
2.5
(2)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 10 min.

porcjeporcje: 2

kaloriekalorie: 240

udostępnij

opis

Błyskawiczny chłodnik dla zapracowanych - bez krojenia i tarcia, zrobisz go w 10 minut lub nawet krócej. To świetna przekąska, zwłaszcza na upalne dni - syci, orzeźwia, reguluje pracę przewodu pokarmowego i doskonale smakuje. Połączenie produktów mlecznych z niskokalorycznym ogórkiem, cukinią i zieleniną tworzy lekkie i wartościowe danie, bogate w składniki odżywcze. Dodatek wędzonego twarogu nadaje chłodnikowi wyjątkowego charakteru. Jego intensywny aromat perfekcyjnie komponuje się z delikatnym smakiem ogórka i cukinii. To genialna kompozycja, której warto spróbować.

składniki

  • 250 g kefiru (1 szklanka)
  • 160 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu (2/3 szklanki)
  • 230 g obranego ogórka (1 duży ogórek typu wąż lub 3-5 ogórków gruntowych)
  • 200 g cukinii (2/3 średniej sztuki)
  • 15 g szczypiorku (ok. 1/2 małego pęczka)
  • 10 g koperku, bez grubych łodyżek (ok. 1/3 małego pęczka)
  • 5-6 g natki pietruszki, bez grubych łodyżek (ok. 1/2 małej garstki)
  • 5 g listków mięty (ok. 1/2 małej garstki)
  • sól, pieprz (najlepiej biały) – do smaku

Dodatkowo:

  • 70 g wędzonego twarogu (ok. 1/4 opakowania)
  • kilka plasterków nieobranego ogórka

przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kefir i jogurt grecki schłódź w lodówce. Ogórka obierz ze skórki. Cukinię tylko umyj, nie obieraj ze skórki. Umyj i osusz miętę oraz zieleninę (koperek, szczypiorek, natkę). Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli.

Krok 2

Obranego ogórka i nieobraną cukinię pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do misy blendera lub malaksera. Dodaj natkę pietruszki, koperek, liście mięty oraz roztarty wcześniej czosnek. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj kefir, jogurt grecki oraz pokrojony drobno szczypiorek i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 3

Gotowy chłodnik wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę (lub dłużej), bo schłodzony smakuje najlepiej.

Krok 4

Schłodzony chłodnik przelej do głębokiego talerza lub miseczki. Podawaj udekorowany pokruszonym wędzonym twarogiem i kilkoma plasterkami nieobranego ogórka.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 240 kcal czyli 12% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 14,9 g
Tłuszcz 12,0 g
Węglowodany przyswajalne 17,0 g
Błonnik pokarmowy 2,1 g

każda porcja to: 1/2 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

24.8% 45% 30.2%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • To niskokaloryczne danie jest świetnym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nim: tłuszcz mleczny, sporą ilość pełnowartościowego białka, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, witaminę A i C oraz witaminy z grupy B, szczególnie B2, B12 i kwas foliowy.
  • Zamiast wędzonego twarogu, jako dodatek do chłodnika, możesz wykorzystać też ser typu feta, ale wędzony twaróg dodaje chłodnikowi niepowtarzalnego charakteru – warto choć raz spróbować tej wersji.
  • Jeśli jesteś na diecie odchudzającej możesz łatwo zmniejszyć ilość tłuszczu i kaloryczność tego dania, rezygnując z dodatku dość tłustego wędzonego twarogu oraz zastępując jogurt grecki mniej kalorycznym jogurtem naturalnym. Tak przygotowana porcja chłodnika będzie miała tylko 150 kcal.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 2.5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.