Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Błyskawiczny chłodnik ogórkowo-cukiniowy
https://mlecznakuchnia.pl/blyskawiczny-chlodnik-ogorkowo-cukiniowy/

Błyskawiczny chłodnik ogórkowo-cukiniowy

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Dodatkowo:

_kazda_porcja_to1/2

krótki opis:

Błyskawiczny chłodnik dla zapracowanych - bez krojenia i tarcia, zrobisz go w 10 minut lub nawet krócej. To świetna przekąska, zwłaszcza na upalne dni - syci, orzeźwia, reguluje pracę przewodu pokarmowego i doskonale smakuje. Połączenie produktów mlecznych z niskokalorycznym ogórkiem, cukinią i zieleniną tworzy lekkie i wartościowe danie, bogate w składniki odżywcze. Dodatek wędzonego twarogu nadaje chłodnikowi wyjątkowego charakteru. Jego intensywny aromat perfekcyjnie komponuje się z delikatnym smakiem ogórka i cukinii. To genialna kompozycja, której warto spróbować.

porada dietetyka:

Krok 1

Kefir i jogurt grecki schłódź w lodówce. Ogórka obierz ze skórki. Cukinię tylko umyj, nie obieraj ze skórki. Umyj i osusz miętę oraz zieleninę (koperek, szczypiorek, natkę). Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli.

Krok 2

Obranego ogórka i nieobraną cukinię pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do misy blendera lub malaksera. Dodaj natkę pietruszki, koperek, liście mięty oraz roztarty wcześniej czosnek. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj kefir, jogurt grecki oraz pokrojony drobno szczypiorek i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 3

Gotowy chłodnik wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę (lub dłużej), bo schłodzony smakuje najlepiej.

Krok 4

Schłodzony chłodnik przelej do głębokiego talerza lub miseczki. Podawaj udekorowany pokruszonym wędzonym twarogiem i kilkoma plasterkami nieobranego ogórka.