Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Błyskawiczny chłodnik ogórkowo-cukiniowy https://mlecznakuchnia.pl/blyskawiczny-chlodnik-ogorkowo-cukiniowy/ |
Kefir i jogurt grecki schłódź w lodówce. Ogórka obierz ze skórki. Cukinię tylko umyj, nie obieraj ze skórki. Umyj i osusz miętę oraz zieleninę (koperek, szczypiorek, natkę). Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli.
Obranego ogórka i nieobraną cukinię pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do misy blendera lub malaksera. Dodaj natkę pietruszki, koperek, liście mięty oraz roztarty wcześniej czosnek. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj kefir, jogurt grecki oraz pokrojony drobno szczypiorek i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Gotowy chłodnik wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę (lub dłużej), bo schłodzony smakuje najlepiej.
Schłodzony chłodnik przelej do głębokiego talerza lub miseczki. Podawaj udekorowany pokruszonym wędzonym twarogiem i kilkoma plasterkami nieobranego ogórka.