Bezglutenowe placki z serka ricotta
z owocami i mocno cytrynowym kremem ze skyru
porcje: 1
kalorie: 490
opis
Delikatne i puszyste placki z serka ricotta to pomysł na słodkie śniadanie, które pokocha każdy łasuch, mały i duży. Są bardzo łatwe do zrobienia. Słodkie i pyszne, choć nie mają w składzie ani grama białego cukru. Do ich przygotowania wykorzystasz mąkę ryżową, więc nie ma w nich też glutenu. Jest za to bardzo duża ilość pełnowartościowego białka i rewelacyjny smak. Mocno cytrynowy krem ze skyru oraz świeże owoce idealnie dopełniają całości. Z podanej ilości składników wychodzi 4 placki o średnicy ok. 10 cm. Możesz je wszystkie zjeść na śniadanie lub 1-2 placki zjeść na przekąskę, a resztą podzielić się z kimś bliskim lub zostawić sobie na następny dzień.
składniki
- 120 g sera ricotta (zwykle ok. 1/2 niedużego opakowania)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 30 g mąki ryżowej (2 spore łyżki)
- 15 g erytrolu (3 łyżeczki)
- szczypta sody oczyszczonej
- skórka starta z cytryny (ok. 1/2 łyżeczki)
- 4 g oleju rzepakowego (1 łyżeczka) do posmarowania patelni
Krem mocno cytrynowy:
- 120 g skyru naturalnego 0% tłuszczu (ok. 3/4 małego opakowania)
- 15-20 g erytrolu (3-4 łyżeczki, do smaku)
- 5 g soku z cytryny (1 łyżeczka)
- skórka starta z cytryny (przynajmniej 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku)
Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych owoców np.:
- 50 g malin (12 sztuk)
- 20 g nasion granatu (1,5 łyżki)
przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj krem. Skyr i erytrol dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić po prostu łyżką, ale jeśli chcesz, by krem był delikatniejszy i bardziej puszysty, składniki ubijaj kilka minut trzepaczką albo mikserem. Dodaj trochę skórki startej ze sparzonej cytryny oraz łyżeczkę wyciśniętego z niej soku i całość dokładnie wymieszaj. Gotowy krem włóż do lodówki. Możesz przygotować od razu większą porcję, na 2-3 dni.
Krok 2
Jajko umyj, sparz i oddziel białko od żółtka. Żółtko przez kilka minut ucieraj z erytrolem na kogel-mogel czyli do czasu, aż oba składniki dobrze się połączą i powstanie dość jasna, gładka i puszysta masa. Dodaj serek ricotta oraz trochę skórki z cytryny i dalej ucieraj, na mniejszych obrotach miksera, jeszcze przez około 2 minuty. Dodaj przesianą mąkę ryżową oraz szczyptę sody oczyszczonej. Wszystko delikatnie wymieszaj, do całkowitego połączenia składników.
Krok 3
Białko ubij na sztywną pianę (by ją ustabilizować, pod koniec ubijania możesz dodać kilka kropel soku z cytryny). Ważne, by pianę z białka ubijać tuż przed smażeniem placków. Jeśli zrobisz to wcześniej i odstawisz ją na jakiś czas, to straci swoją puszystość, może się rozwarstwić i nie spełni swojej funkcji. Ubitą pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tylko tyle, by składniki się połączyły.
Krok 4
Patelnię do naleśników rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj odrobiną oleju przy pomocy kuchennego pędzelka. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię tak, by uformować okrągłe placki (1 placek to ok. 1/4 przygotowanej ilości ciasta). Smaż powoli, na niewielkiej mocy palnika (u mnie 4/10), aż będą rumiane – zwykle około 3 minuty z każdej strony. Uwaga! Nie smaż placków na zbyt mocno rozgrzanej patelni – szybko spalą się z zewnątrz, a nadal będą surowe w środku.
Krok 5
Gotowe placki ułóż na talerzu i posmaruj wcześniej przygotowanym kremem. Na wierzchu ułóż świeże owoce i dekoracyjnie posyp odrobiną startej skórki cytrynowej.
energia i wartości odżywcze
jedna porcja* tej potrawy dostarcza:
Energia | 490 kcal czyli 24,5% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień |
Białko | 37,3 g |
Tłuszcz | 18,9 g |
Węglowodany przyswajalne | 40,2 g |
Błonnik pokarmowy | 4,9 g |
Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników
30.4% | 34.7% | 34.9% |
energia z białka
energia z tłuszczu
energia z węglowodanów ogółem
autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk
- Erytrol (erytrytol) użyty w przepisie możesz oczywiście zamienić na zwykły cukier (sacharozę), ale warto wiedzieć, że ta zamiana dość znacząco podniesie kaloryczność i indeks glikemiczny dania. Łącznie do placków i kremu potrzeba około 30-35 g erytrolu. To odpowiednik około 25 g cukru (ponieważ erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier). Taka zmiana podniesie kaloryczność porcji placków o około 100 kcal.
- Erytrol (erytrytol) to naturalny słodzik, coraz powszechniej używany jako zamiennik cukru. Wygląda jak zwykły cukier, ale jest od niego o wiele mniej kaloryczny – 100 g ma tylko 20 kcal, podczas gdy 100 g cukru (sacharozy) to 400 kcal czyli aż 20 razy więcej! Erytrol jest trochę mniej słodki niż cukier – przyjmuje się, że jego siła słodząca to ok. 60-75% słodkości cukru.
- Erytrytol na etykietach produktów spożywczych oznaczany jest symbolem E-968. Związek ten należy to tzw. polioli (w tej samej grupie są ksylitol, sorbitol i mannitol, które od lat wykorzystywane są jako zamienniki cukru np. w bezcukrowych gumach do żucia). Wszystkie poliole maja bardzo niską kaloryczność, a ich spożycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy i insuliny we krwi, jest więc zalecane nawet dla diabetyków. Spożyte w zbyt dużej ilości mogą wywołać lekki efekt przeczyszczający. Na dzień dzisiejszy poliole uznawane są za w pełni bezpieczne dla zdrowia.