Mleczna kuchnia
przepisy kulinarne
Bezglutenowe placki z serka ricotta
https://mlecznakuchnia.pl/bezglutenowe-placki-z-serka-ricotta/

Bezglutenowe placki z serka ricotta

autor przepisu: Dorota Osóbka, dietetyk

skladniki:

Krem mocno cytrynowy:

Dodatkowo do podania niewielka ilość ulubionych świeżych owoców np.:

krótki opis:

Delikatne i puszyste placki z serka ricotta to pomysł na słodkie śniadanie, które pokocha każdy łasuch, mały i duży. Są bardzo łatwe do zrobienia. Słodkie i pyszne, choć nie mają w składzie ani grama białego cukru. Do ich przygotowania wykorzystasz mąkę ryżową, więc nie ma w nich też glutenu. Jest za to bardzo duża ilość pełnowartościowego białka i rewelacyjny smak. Mocno cytrynowy krem ze skyru oraz świeże owoce idealnie dopełniają całości. Z podanej ilości składników wychodzi 4 placki o średnicy ok. 10 cm. Możesz je wszystkie zjeść na śniadanie lub 1-2 placki zjeść na przekąskę, a resztą podzielić się z kimś bliskim lub zostawić sobie na następny dzień.

porada dietetyka:

Krok 1

Przygotuj krem. Skyr i erytrol dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić po prostu łyżką, ale jeśli chcesz, by krem był delikatniejszy i bardziej puszysty, składniki ubijaj kilka minut trzepaczką albo mikserem. Dodaj trochę skórki startej ze sparzonej cytryny oraz łyżeczkę wyciśniętego z niej soku i całość dokładnie wymieszaj. Gotowy krem włóż do lodówki. Możesz przygotować od razu większą porcję, na 2-3 dni.

Krok 2

Jajko umyj, sparz i oddziel białko od żółtka. Żółtko przez kilka minut ucieraj z erytrolem na kogel-mogel czyli do czasu, aż oba składniki dobrze się połączą i powstanie dość jasna, gładka i puszysta masa. Dodaj serek ricotta oraz trochę skórki z cytryny i dalej ucieraj, na mniejszych obrotach miksera, jeszcze przez około 2 minuty. Dodaj przesianą mąkę ryżową oraz szczyptę sody oczyszczonej. Wszystko delikatnie wymieszaj, do całkowitego połączenia składników.

Krok 3

Białko ubij na sztywną pianę (by ją ustabilizować, pod koniec ubijania możesz dodać kilka kropel soku z cytryny). Ważne, by pianę z białka ubijać tuż przed smażeniem placków. Jeśli zrobisz to wcześniej i odstawisz ją na jakiś czas, to straci swoją puszystość, może się rozwarstwić i nie spełni swojej funkcji. Ubitą pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tylko tyle, by składniki się połączyły.

Krok 4

Patelnię do naleśników rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj odrobiną oleju przy pomocy kuchennego pędzelka. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię tak, by uformować okrągłe placki (1 placek to ok. 1/4 przygotowanej ilości ciasta). Smaż powoli, na niewielkiej mocy palnika (u mnie 4/10), aż będą rumiane - zwykle około 3 minuty z każdej strony. Uwaga! Nie smaż placków na zbyt mocno rozgrzanej patelni - szybko spalą się z zewnątrz, a nadal będą surowe w środku.

Krok 5

Gotowe placki ułóż na talerzu i posmaruj wcześniej przygotowanym kremem. Na wierzchu ułóż świeże owoce i dekoracyjnie posyp odrobiną startej skórki cytrynowej.