Mleczna kuchnia przepisy kulinarne |
Bezglutenowe placki z serka ricotta https://mlecznakuchnia.pl/bezglutenowe-placki-z-serka-ricotta/ |
Przygotuj krem. Skyr i erytrol dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić po prostu łyżką, ale jeśli chcesz, by krem był delikatniejszy i bardziej puszysty, składniki ubijaj kilka minut trzepaczką albo mikserem. Dodaj trochę skórki startej ze sparzonej cytryny oraz łyżeczkę wyciśniętego z niej soku i całość dokładnie wymieszaj. Gotowy krem włóż do lodówki. Możesz przygotować od razu większą porcję, na 2-3 dni.
Jajko umyj, sparz i oddziel białko od żółtka. Żółtko przez kilka minut ucieraj z erytrolem na kogel-mogel czyli do czasu, aż oba składniki dobrze się połączą i powstanie dość jasna, gładka i puszysta masa. Dodaj serek ricotta oraz trochę skórki z cytryny i dalej ucieraj, na mniejszych obrotach miksera, jeszcze przez około 2 minuty. Dodaj przesianą mąkę ryżową oraz szczyptę sody oczyszczonej. Wszystko delikatnie wymieszaj, do całkowitego połączenia składników.
Białko ubij na sztywną pianę (by ją ustabilizować, pod koniec ubijania możesz dodać kilka kropel soku z cytryny). Ważne, by pianę z białka ubijać tuż przed smażeniem placków. Jeśli zrobisz to wcześniej i odstawisz ją na jakiś czas, to straci swoją puszystość, może się rozwarstwić i nie spełni swojej funkcji. Ubitą pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Tylko tyle, by składniki się połączyły.
Patelnię do naleśników rozgrzej i spryskaj olejem w sprayu lub posmaruj odrobiną oleju przy pomocy kuchennego pędzelka. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię tak, by uformować okrągłe placki (1 placek to ok. 1/4 przygotowanej ilości ciasta). Smaż powoli, na niewielkiej mocy palnika (u mnie 4/10), aż będą rumiane - zwykle około 3 minuty z każdej strony. Uwaga! Nie smaż placków na zbyt mocno rozgrzanej patelni - szybko spalą się z zewnątrz, a nadal będą surowe w środku.
Gotowe placki ułóż na talerzu i posmaruj wcześniej przygotowanym kremem. Na wierzchu ułóż świeże owoce i dekoracyjnie posyp odrobiną startej skórki cytrynowej.