Bezglutenowe muffinki z borówkami

i gorzką czekoladą

fot. Patrycja Kulczycka
0
(0)
ocena

Czas przygotowaniaczas przygotowania: 20-45 min.

porcjeporcje: 12

kaloriekalorie: 160

udostępnij

opis

Dieta bezglutenowa wymaga niemałej wiedzy na temat produktów z jakich można korzystać przygotowując posiłki. Szczególnie na początku może przysporzyć niemały zawrót głowy. Na szczęście na rynku mamy coraz więcej mąk bezglutenowych, z których można przygotować na przykład domowe muffinki z borówkami i czekoladą.

składniki

  • 200 g mąki jaglanej pełnoziarnistej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 150 ml mleka 2% tłuszczu
  • 200 g borówek
  • 60 g cukru lub ksylitolu
  • 30 g oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku bezglutenowego proszku do pieczenia

przygotowanie krok po kroku

KROK 1:

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę ziemniaczaną, jaglaną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i  cukier. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

KROK 2:

Borówki opłucz. Czekoladę posiekaj w kostkę.

KROK 3:

Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę, dodaj borówki.

KROK 4:

Blaszkę do wypiekania muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub papierkami do babeczek (jeśli nie masz dedykowanej do wypiekania babeczek blaszki, możesz wykorzystać silikonowe foremki).

KROK 4:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

KROK 5:

Ciasto wlewaj porcjami do papierków, wstaw do piekarnika i piecz około 30-35 minut.

energia i wartości odżywcze

jedna porcja* tej potrawy dostarcza:

Energia 160 kcal, czyli 8% energii przy standardowej diecie 2000 kcal / dzień
Białko 3,3 g
Tłuszcz 5,4 g
Węglowodany przyswajalne 25 g
Błonnik pokarmowy 1,2 g

każda porcja to: 1/12 przepisu

Procentowy udział energii z poszczególnych makroskładników

8% 30% 62%

energia z białka

energia z tłuszczu

energia z węglowodanów ogółem

udostępnij

autor przepisu: Patrycja Kulczycka, dietetyk

zdjęcie dietetyka
  • Muffinki możesz z powodzeniem przygotować z mąki orkiszowej czy po prostu pszennej, nie dodawaj wówczas mąki ziemniaczanej.
  • Muffinki są dedykowane dla osób na diecie bezglutenowej, chorujących na celiakię lub z nietolerancją glutenu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by osoby bez tych kłopotów skosztowały babeczek z tego przepisu.
  • Warto wspomnieć, że sama muffinka nie powinna stanowić samodzielnego posiłku, warto zjeść ją w towarzystwie jogurtu, wówczas dzięki większej ilości białka posiłek będzie sycił na dłużej. Na takie łączenie posiłków powinni szczególnie zwracać uwagę osoby z zaburzeniami gospodarki insulinowej.

moja ocena

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten przepis.